Tech

26 :: Watchmen

28 februari 2009 13:35 Aangepast: 29 april 2018 14:14

<p class="MsoNormal"><strong>Komende donderdag gaat Watchmen in première. Dat is niet zomaar een superheldenfilm.</strong></p>&#13; <p></p>


De stemmige trailers hebben in de bioscopen en op internet de koorts voor de film doen stijgen. Watchmen is een comicverfilming en gaat over superhelden. Daar barst het toch van de laatste jaren? Ja, maar Watchmen is niet zo maar een comic en de superhelden zijn niet perse helden. Verwacht geen Iron Man of The Dark Knight.


Watchmen is een twaalfdelige comicserie die mid jaren tachtig verscheen en sindsdien als bundel nog altijd goed verkoopt. Het verhaal is van Alan Moore, die ook V for Vendetta en The League of Extraordinary Gentlemen op zijn naam heeft staan. De setting is de Verenigde Staten die dichtbij een nucleaire oorlog zijn met de Sovjet-Unie. Freelance gekostumeerde wrekers zijn bij wet verboden en superhelden zijn met pensioen of werken voor de overheid. De dood van één van hen, The Comedian, brengt ze terug in actie en legt een kwaadaardig plan bloot van een andere superheld om de aarde op nucleaire wijze op te schonen.


Moore ontmantelde in Watchmen het superheldenconcept, schreef eigenlijk drama in plaats van actie en verwoordde treffend de angsten uit die tijd. Angsten die nu weer leven, al hebben kernbommen plaatsgemaakt voor vallende aandelenkoersen. Watchmen wordt beschouwd als een van de beste graphic novels van de vorige eeuw en Moore geldt als comicgrootheid naast schrijvers als nestor Stan Lee, generatiegenoot Frank Miller en dertiger Garth Ennis.


De meningen over Watchmen-regisseur Zack Snyder zijn echter verdeeld. Zijn vorige film 300 wordt even zeer gehaat als geliefd. Feit is wel dat Snyder bij 300, naar de graphic novel van Frank Miller, zeer dicht bij de bron is gebleven en de actie met veel flair in beeld bracht. Veel kijkers vonden 300 geweldverheerlijkend of zelfs racistisch (jegens Arabieren), maar niet eerder is een comic cinematografisch gezien zo knap verfilmd. Nou ja, hoogstens Sin City, tevens een verhaal van Frank Miller en net als 300 en naar verluidt ook Watchmen lid van een nieuwe lichting comicverfilmingen. Vanaf 5 maart kunnen we het zelf gaan zien, in IMAX-versie zelfs als je echt overdonderd wilt worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van