Tech

Winst Nokia keldert 90 procent

16 april 2009 22:13 Aangepast: 29 april 2018 13:43

<p><strong>Belangrijkste oorzaken? Dalende vraag en de hete adem van Apple en Blackberry.</strong></p>&#13; <p></p>

Nokia heeft zijn cijfers van het eerste kwartaal bekend gemaakt. De winst bedraagt 122 miljoen euro. Niet slecht in deze tijd zou je denken, maar een jaar geleden bedroeg de kwartaalwinst nog 1,22 miljard. Een daling van maar liefst 90 procent.

Nokia's kwartaalomzet daalde met 27 procent tot 9,3 miljard euro. Het Finse concern verkocht wereldwijd 93,2 miljoen telefoons in het eerste kwartaal, een daling van 19 procent ten opzichte van een jaar geleden en 18 procent minder dan in het laatste kwartaal in 2008. De schade voor Nokia's marktaandeel blijft beperkt: een daling van 39 in 2008 naar 37 procent nu. Vorige maand kondigde Nokia aan 1700 werknemers te moeten ontslaan.

De dalingen zijn volgens Nokia grotendeels terug te voeren op de afnemende vraag bij de consument en de detailhandel die zijn voorraden eerst opmaakt. Het concern verwacht dat de verkoop van mobiele telefoons wereldwijd dit jaar nog met tien procent daalt. Een verwachting die het al eerder noemde en ongewijzigd laat. Een maand geleden gaf Sony Ericsson, nummer 4 in de markt, een winstwaarschuwing en verwacht een verkoopdaling van 50 procent in het afgelopen kwartaal vergeleken met een jaar geleden.

Een andere factor is dat Nokia aan de lucratieve bovenkant van de markt klappen krijgt van de iPhone en Blackberry smartphones. Zo verkocht Apple vorig jaar 13,7 miljoen iPhones. Het Canadese Research in Motion sloot het afgelopen kwartaal 3,9 miljoen Blackberry toestellen aan. Daar hebben vooral Nokia's duurdere N-serie telefoons last van. Van alle N-modellen, zoals de N96, zijn in het eerste kwartaal 5 miljoen stuks verkocht. De verwachtingen waren hoger. De 5800 XpressMusic daarentegen, Nokia's eerste touchtelefoon, doet het iets beter dan verwacht, daarvan zijn er in het eerste kwartaal 2,6 miljoen verkocht en 3 miljoen sinds de lancering in november.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van