Ga naar de inhoud
Tech

Highlights Milaan 2009

<p><strong>Nederlandse ontwerpers toonden hun nieuwe collectie in Milaan. Bright was terplekke en toont de hoogtepunten.</strong><br /></p>

De Salone Internazionale del Mobile is het moment waar ontwerpers hun nieuwe collectie tonen. Wat hier is gepresenteerd, zie je de komende zes maanden in de bladen en blogs. Minder exorbitante objecten dan vorig jaar, waarschijnlijk een gevolg van de crisis. Veel aandacht voor duurzaam en groen, lokale materialen en vakmanschap en aandacht voor aandacht, tijd en verveling zelf.

Prooff door Jurgen Bey :: Het nieuwe merk Prooff staat voor een nieuwe manier van omgaan met het kantoor. Kun je de tijd en ruimte tussen huis en werk beter benutten? Hoe maak je privacy in een rumoerige lobby? De Slow Car en Work Sofa zijn nog maar de eerste producten van dit platform.

Real Time door Maarten Baas :: Geen stoere stoelen en producten uit klei, Maarten Baas wordt regisseur en laat tijd zien in diverse vormen. Live in Milaan verschuift een acteur telkens de wijzers van een klok om zo de juiste tijd aan te geven. Na 12 uur is de klok klaar en te koop op HardDisk. 'Geen dvd of bluray kan die hoeveelheid data aan', zegt een van de filmers. 'Een hele klus ook om een film gemaakt op diverse media exact op tijd te laten lopen.' Ook bij de analoge digitale klok, Grandfathers Clock en de straatvegers moet met alle mogelijke arbeid en aandacht de tijd vooruit geschoven worden.

Fundamentals door Atelier NL :: Niet alleen het vakmanschap van Neerlands oudste bedrijf Tichelaar Makkum, maar ook de schoonheid van het lokale zie je terug in dit servies. De zes verschillende uitvoeringen zijn een direct gevolg van de verschillen in klei. Een kopje uit de set Tegelen is groter dan die uit Brunssum, dat weer witter van kleur is vanwege de mergelhoudende bodem daar in de buurt van Maastricht. Herkomst en chemische samenstelling zijn in de kopjes en bovenop de borden vermeld. 'We hadden de moed nog niet gevonden om Tichelaar te benaderen met ons afstudeerwerk', zegt Lonny van Rijswijck. 'Door een subsidieaanvraag klopte Jan Tichelaar bij ons aan. Nu kan ons servies in elke keukenkast terecht komen.'

Blauwdruk keramiek door Studio Glithero :: Sarah van Gameren woont inmiddels in Londen met Tim Simpson, en werkt nu onder de naam Studio Glithero. Na de Big Dipper kaarsen gaat het haar nog steeds om het proces van maken. 'Van iets naar niets', zegt Van Gameren. 'Wie een vaas koopt krijgt de video van het maakproces erbij.' Een vaas behandeld met uv-gevoelig materiaal draait beplakt met bloemen en elastieken zes uur lang rondjes onder een uv-lamp. De techniek berust op die van een blauwdruk waarmee vroeger een bouwtekening werd gereproduceerd.

Blown fabric door Nendo :: Smart Textiles hebben de toekomst, getuige het aantal objecten en lezingen dat er in Milaan aan gewijd werd. De Japanse expo Senseware verzamelt ze, van de vederlichte rugzakjes van Ross Lovegrove tot lichtdoorlatend beton. Mooiste werk was Blown Fabric van Nendo. Zoals glas tot een peertje geblazen werd, blaast Nendo textiel dat onder verhitting vervormd. Bij de nek van het peertje zie je de vouwen en kreukels die laten zien dat het hier toch echt om textiel gaat.

Morgen de hoogtepunten van Euroluce, de lichtexhibitie die gelijktijdig met de Salon in Milaan is gehouden.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl