Tech

Nederlandse Android-browser scant buurt

16 juni 2009 11:03 Aangepast: 29 april 2018 12:41

<p><strong>Layar is een nieuwe browser voor augmented reality-toepassingen op Android-telefoons. </strong></p>&#13; <p></p>

Layar is een mobiele browser voor Google Android, waarmee het mogelijk is allerlei informatiebronnen te bekijken via augmented reality: je ziet locaties in de buurt in het camerabeeld van de telefoon. Daarnaast zie je in een ander deel van het scherm ook een Google Maps-kaartje. Op deze manier kan je met Layar de buurt 'scannen' op huizen die te koop staan op Funda.nl, pinautomaten, nieuwtjes van Nu.nl of horecagelegenheden die Hyves in kaart heeft gebracht. Normaal gesproken zou je hiervoor aparte apps moeten installeren, maar Layar laat je switchen tussen diverse informatiebronnen met gps-data.

Layar is gemaakt door het Nederlandse SPRXmobile van onder meer Raimo van der Klein, die eerder werkte voor KPN, Nokia en de NOS. De app werd vandaag voor het eerst in het openbaar gedemonstreerd. Volgens Van der Klein is het een wereldprimeur dat Layar drie informatielagen in een beeld combineert.

Layar komt binnenkort gratis beschikbaar in de Android Market. Bedrijven en organisaties die hun data erop willen moeten wel betalen. SPRXmobile maakte eerder de ING Wegwijzer, een vergelijkbare app die pinautomaten van grote banken in de buurt showt. De Wegwijzer werd door iets minder dan vijfduizend Nederlandse Android-gebruikers gedownload.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore