Tech

Opera Unite wil browserrevolutie

17 juni 2009 09:02 Aangepast: 29 april 2018 12:41

<p><strong>Met Opera Unite kun je bestanden delen en zelfs websites hosten met je browser. Heb je daar wat aan?</strong></p>&#13; <p></p>

Opera - die puike doch obscure browser - zegt het browsen, wat zeg ik, het hele internet opnieuw te hebben uitgevonden. Dat is nogal een claim en lijkt bij voorbaat overtrokken, maar leuk moet het sowieso zijn. Waar gaat het over? Opera Unite, een experimentele feature in de nieuwste versie van Opera die je browser een boel dingen laat doen die hij voorheen nóóit deed, zoals bestanden delen, als chatbox fungeren of hele sites hosten. Inderdaad: je browser wordt een server met een paar muiskliks (het werkte zelfs zonder met mijn router te hoeven klooien). Zie ook Techcrunch voor berichtgeving.

En, is het wat? Om te beginnen werkt het snel en goed. Bestanden publiceren en delen zonder dat je er een webserver voor nodig hebt klinkt in eerste instantie erg handig. Maar of het ook praktisch is? De hele santekraam gaat immers keihard offline zodra je je browser afsluit of je laptopscherm dichtklapt. Daarmee is Opera Unite voor stabiele webhosting ongeschikt - maar daar is het allicht ook niet voor bedoeld.

Ik twijfel. Ja: het is handig om foto's en bestanden op je harde schijf te delen met vrienden zonder dat je die hoeft up te loaden naar een of andere webdienst. Nee: het is niet handig dat die bestanden niet langer toegankelijk zijn wanneer Opera of überhaupt de hele computer niet aan staat. Met Opera heb je geen 'cloud' meer nodig - maar was het juist niet hartstikke handig dat die online-wolk zorgde dat we juist te allen tijde vanaf elke plek konden werken met onze bestanden, zonder dat uitmaakt op welke computer een bestand precies staat opgeslagen?

Reacties zijn welkom in de comments - of als post-it op mijn Opera-fridge. Als ik mijn computer aan laat staan, tenminste.

Update: zie inmiddels ook Factory Joe voor een analyse met aanvullende kritische kanttekeningen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van