Tech

Big Brother verwijdert e-books

20 juli 2009 11:45 Aangepast: 29 april 2018 12:10

<p><strong>Een gekocht e-book kun je het lezen wanneer je wilt, zou je denken. Maar gebruikers van de Kindle merkten dat dat niet zo is.</strong></p>&#13; <p></p>

Vorige week werden een aantal Kindle-gebruikers overvallen door een Orwelliaanse gebeurtenis. Een tweetal boeken die klanten kochten bij Amazon waren plotseling van hun Kindle verdwenen. Amazon had de titels op afstand van alle Kindles verwijderd op aandringen van de uitgever. Die beweerde dat een ander bedrijf zonder de rechten voor de boeken ze aan Amazon had aangeboden.

Times vergeleek het heel mooi met de overheidscensuristen in George Orwells boek 1984, die alle negatieve nieuwsartikelen over Big Brother vernietigden door ze in een gat te gooien waar ze verbrand werden. Dat gat noemde ze het memory hole. De Kindle-gebruikers zagen hun e-boeken ook in het memory hole verdwijnen.

De boeken waar het om ging, zijn - ironisch genoeg - George Orwells 1984 en Animal Farm. Na een regen van klachten van kwade klanten erkent Amazon dat het verwijderen een slecht idee was en n iet meer zal gebeuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van