Tech

Donkervoort's wonderboy

08 augustus 2007 10:18 Aangepast: 29 april 2018 11:39

<p>Hij is nog niet helemaal klaar met school, pas 27 jaar en heeft zijn droombaan al gevonden. </p>

Jordi Wiersma is goed bezig. Hij is de ontwerper van de nieuwe Donkervoort D8 GT.


Voor 't eerst in dertig jaar maakt Donkervoort een auto met een écht vast dak erop.

Multi-miljonair Michael Jordan werd ooit verteld: 'Go into maths, cause that's where the money is.' De jonge basketballer richtte zich echter op zijn sportieve carriere en verdiende per minuut basketbal die hij speelde 10 duizend dollar.

Nu weten we niet of Jordi Wiersma net zo snel in de slappe was zal zitten als Jordan. Maar hij heeft al wel zijn droombaan. Hij wilde auto's ontwerpen toen hij begon aan een studie Industrieel Ontwerpen aan de TU in Twente. Maar in Nederland zijn de banen in die sector bijna op een hand te tellen. We hebben Spijker en eh... Donkervoort. Die bouwen allebei slechts een handvol auto's per jaar. Dus de kans daar een werkplek te vinden is minimaal.


De lichtste Donkervoort ooit, met vleugels!

Jordi wist Donkervoort echter te overtuigen van zijn talent en mocht er stage lopen. De maker van exclusieve open sportauto's liet Jordi niet alleen de koffie halen en de post wegbrengen. Er werd gewerkt aan een nieuw model en daar was input voor nodig. De enige andere ontwerper in het proces was een zekere meneer Donkervoort. De 27-jarige student mocht de D8 GT ontwikkelen. De eerste Donkervoort met een heus dak. Van designbrief, naar computermodel, naar kleimodel, naar mal en naar fantastische ontvangst op de autoshow in Geneve. En terecht. De GT ziet er moderner uit dan zijn voorgangers en heeft een chic interieur, zonder de filosofie van Donkervoort te verloochenen. De straatracer weegt slechts 650 kilo en kan met een 270pk sterke Audi-motor geleverd worden.


In het bijna dertigjarige bestaan heeft de Donkervoort-fabriek ruim 1000 auto's afgeleverd. Per jaar worden er zo'n vijftig verkocht, waarvan tien in Nederland.

Op de opmerking dat hij het pronkstuk van zijn carriere wellicht nu al gemaakt heeft reageert Jordi nuchter: 'Ik moet en kan hier nog een heleboel leren en krijg ontzettend veel kansen.' Maar dat wil niet zeggen dat meneer Donkervoort met pensioen kan. 'Een van mijn ouders is Spaans, dus ik zie mezelf nog wel in het buitenland werken.' Adrian van Hooydonk is gewaarschuwd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van