Tech

Zie nou wel, RSS lezen is dood

26 augustus 2009 16:00 Aangepast: 29 april 2018 11:39

<p><strong>De technologie achter RSS zelf is wellicht handig, maar het lezen van talloze feeds in een reader zal nooit aanslaan.</strong></p>&#13; <p></p>

Opvallende blogpost van Google: het maakt reclame voor Google Reader - kennelijk heeft het bedrijf moeite om mensen geïnteresseerd te krijgen in RSS lezen. Hetgeen aanleiding is voor een heel stel nieuwssites als Zdnet om RSS zo ongeveer dood te verklaren. Let wel: daaronder wordt het lezen van RSS-feeds in een reader verstaan, niet noodzakelijkerwijs RSS als achterliggende techniek voor verder mogelijk nuttige diensten (al schiet RSS sowieso tekort omdat het geen push-technologie is en daarmee incompatibel met het live web).

Het geluid is niet nieuw, natuurlijk. In mei verklaarde ik RSS dood. Het stukje kon niet op al te veel bijval rekenen - ik had moeten expliciteren dat het gaat om 'het lezen van RSS-feeds'. Bovendien: de doodverklaring impliceert dat het fenomeen niet omarmd door een breder publiek dan de digitale voorhoede, en bovendien wordt overvleugeld door betere oplossingen.

Later kreeg ik impliciete bijval van Erwin Blom, die de 'RSS-reader de deur uit' doet. Vandaag doet ook Robert Scoble - voorheen über-Google Reader-gebruiker - een duit in het zakje. De crux: RSS is traag en niet intelligent - het pompt slechts content door. Ik ben het met hem eens: de informatie-overvoed op internet vraagt om betere filters. Dat kunnen sociale filters zijn als Twitter of Facebook, maar ook aggregatiesites met efficiënte algoritmes als Techmeme.

Update: zie ook 'the top 5 reasons rss readers went wrong'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van