Tech

Vechten om een plekje bij TEDxAmsterdam

26 oktober 2009 10:21 Aangepast: 29 april 2018 10:37

<p><strong>De congresmarkt ligt door de recessie relatief op zijn gat, maar TEDxAmsterdam heeft de bezoekers voor het uitzoeken. </strong></p>&#13; <p></p>

Inmiddels hebben zich meer dan drieduizen mensen gemeld voor een uitnodiging voor TEDxAmsterdam. Onder het motto ‘Breakthrough’ komen op 20 november de grootste denkers en meest inspirerende ideeën bijeen op het gebied van technologie, entertainment, design, kunst, wetenschap en business.

Het aantal beschikbare plaatsen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen is echter beperkt (kleine 500 plekken), waardoor het vechten geblazen is voor een plekje. Wil je een kaartje kunnen krijgen (ja, het is gratis!), dan moet je jezelf goed presenteren. Er is inmiddels een ballotagecommissie die alle aanmeldingen doorspit. Je moet jezelf presenteren door te vertellen waarom jij een kaartje verdient, wat er op je badge komt te staan en wat je grote droom in het leven is. TedxAmsterdam wil een brede groep mensen de kans geven om aanwezig te zijn; niet alleen maar de 'standaard' PICNIC- en Next Web-bezoekers. Op korte termijn verwacht de commissie bekend te maken wie er geselecteerd is.

Heb je jezelf niet voldoende onderscheidend neergezet, dan kun je nog meedoen aan drie TedxAmsterdam challenges. Zo is er een Short Films Challenge waarin jonge, creatieve filmmakers zijn uitgenodigd een film in te sturen met als thema ‘Breakthrough’. De beste films worden vertoond tijdens de conferentie.

Daarnaast is er een NRC Challenge, waar oorspronkelijke denkers met een ‘breakthrough’ idee worden uitgedaagd om een mini-presentatie van maximaal drie minuten op video in te spreken en met de tag TEDxAMS op YouTube te plaatsen. NRC Handelsblad bepaalt welke drie winnaars hun presentatie live op het podium van TEDxAmsterdam mogen geven.

Tenslotte is er een TechDemo Challenge. Laboratoria, universiteiten, entrepreneurs en uitvinders kunnen hieraan deelnemen. Zo maken ze een kans hun uitvindingen, apparaten en installaties aan de wereld te tonen op het podium van TEDxAmsterdam.

Voorzitter Jim Stolze legt uit: 'Veel mensen noemden onze gastenlijst tot nu toe indrukwekkend en baseerden dit vooral op de klinkende namen van ex-politici of captains of industry. Maar dat is slechts de helft van het verhaal. We gaan in oktober vooral getalenteerde studenten en young potentials een kans geven om aan kaarten te komen. Juist door op 20 november 'ervaring' in gesprek te brengen met 'talent' kan TEDxAmsterdam tot echte doorbraken gaan leiden.'

TED is natuurlijk een meesterlijk event, en TEDxAmsterdam heeft de ambitie om net zo meesterlijk te worden. Daar wil je wel bij aanwezig zijn. Ben je uiteindelijk geselecteerd, dan ben je gegarandeerd van 'Breakthrough' gezelschap op 20 november. De mensen die niet geselecteerd zijn, krijgen wellicht wel een zwaar als-laatste-gekozen-bij-gym-gevoel. Benieuwd wat de organisatie met deze groep beteuterde mensen gaat doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van