Tech

Xbox Live speelt HD-films zonder haperen

03 november 2009 13:55 Aangepast: 03 november 2009 16:54

<p><strong>Microsoft start later deze maand met het verhuren van streams en downloads van topfilms aan Nederlanders via Xbox Live.</strong></p>&#13; <p></p>

Vier grote filmstudio's leveren titels aan het nieuwe video-on-demand gedeelte in Xbox Live: Warner, MGM, Universal en Paramount. Geen Sony dus. In de VS en enkele andere landen bestond dit al langer, maar de filmverhuur gaat nu pas in Nederland van start.

Daarmee is Microsoft zeker niet laat, want concurrenten als Apple, Sony en Nintendo verhuren hier ook nog geen streams van bekende films. Vier jaar na de lancering van iTunes Video Store wachten we hier nog steeds op de lancering van films in iTunes in Nederland. Microsoft gaat hiermee nu wel van start en is zo een concurrent voor de films on-demand bij onder meer UPC, Ziggo en KPN. 'Onze interface is mooier dan bij bijvoorbeeld UPC en onze hardware is krachtiger, zodat we vlotter HD kunnen streamen', zegt Thijs van Doorn, senior product marketing manager van Xbox.

De filmdienst in Xbox Live valt onder de vlag van Microsofts Zune-merk. Het Zune-logo staat erbij in het menu op de Xbox. Microsofts mp3-speler Zune HD komt echter niet naar Nederland, zegt Van Doorn. Wel zal Zune worden ingebouwd in Windows Mobile 7, dat volgend jaar verschijnt. Daarmee wordt Zune de naam voor muziek en films op Microsofts platforms. Een stap naar een Zune Marketplace met films op Windows 7 lijkt ook logisch, maar daar is volgens Van Doorn nog niets over bekend.

Terug naar de films: de beelden worden gestreamd in Full HD: 1080p-resolutie. Microsoft claimt dat ook bij vooruitspoelen en pauzeren de beelden niet gaan 'stotteren', als je tenminste een gewone adsl-verbinding of beter hebt. Xbox Live test eerst je verbindingssnelheid en geeft dan advies of je moet kiezen voor streamen of downloaden. Bij elke film krijg je die keuze.

Het streamen werkte in een demonstratie via een gewone adsl-verbinding die Microsoft deze week gaf best lekker. Na doorspoelen bouwt de Xbox binnen een paar seconden het beeld op van SD- naar HD-kwaliteit, rechtsboven aangegeven in een tot drie streepjes. Maar doordat het beeld niet hapert, merk je daar weinig van. Op deze manier lijkt er voor Xbox 360-bezitters niet veel redenen om een Blu-ray-speler aan te schaffen.

De prijs van de films in Xbox Live verschilt per titel. Afrekenen gaat in Xbox-punten. De reden: betalen per film met creditcard is onhandig. Je moet dus eerst een tegoed aan Xbox-punten aanschaffen. Houd rekening met ongeveer 2 euro voor standaard kwaliteit en 4 euro voor een HD-film.

Er zitten een aantal sociale functies in het video-on-demand deel. Het is mogelijk te zien wat andere Xbox-contacten kijken. Een stapje verder gaat de Party-modus: je kunt met meerdere Xbox-vrienden tegelijk dezelfde film kijken. Je kunt dan schakelen naar een interface waarbij alle kijkers als avatars in een bioscoopzaaltje zijn te zien, waarbij het filmbeeld iets kleiner is. Je kunt dan allerlei emoties tonen of chatten. Elk van de deelnemers moet wel zelf de film apart afrekenen.

Ook Twitter en Facebook zijn nu via speciale menu-onderdelen beschikbaar in Xbox Live. De Britten krijgen ook de online muziekdienst van Last.FM, maar die is in Nederland op de Xbox vanwege rechten- en geldkwesties niet beschikbaar. Ook YouTube heeft Microsoft in Xbox Live nog links laten liggen.

Microsoft Nederland praat volgens Van Doorn nog met Nederlandse omroepen en zenders over het aanbieden van on-demand programma's in Xbox Live. Sky doet dat bijvoorbeeld in Groot-Brittannië al wel. Daar kan je ook samen naar live voetbalduels via de Xbox Party-modus kijken. Na een goal meteen zoeken naar het juiste knopje om je avatar mee te laten juichen...

Update: Microsoft weet nog niet precies wanneer de nieuwe versie van Xbox Live - ehm - live gaat, maar het zal deze maand nog zijn.


Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van