Tech

Illegaal muziek uitwisselen? Dan geen internet meer

05 november 2009 09:04 Aangepast: 29 april 2018 10:06

<p><span style="font-weight: bold;">Wie muziek, films of ander auteursrechterlijk beschermd materiaal uitwisselt, kan straks zijn internetaansluiting kwijtraken.</span></p>&#13; <p></p>

Dat is althans de strekking van een Amerikaans voorstel dat deze week op tafel ligt tijdens besprekingen die de VS voeren met de Europese Unie, Australië, Canada en verscheidene Aziatische landen. Uit het uitgelekte plan blijkt dat Amerika wil dat internetaanbieders gaan controleren of hun klanten muziek uitwisselen.

Met het voorstel volgen de Verenigde Staten het Franse voorbeeld. De Franse Eerste en Tweede Kamer stemden onlangs in met een wet die het mogelijk maakt om internetgebruikers die inbreuk maken op het auteursrecht, af te sluiten. De wet kwam er na een lobby van de muziekindustrie die stelt dat internet ertoe heeft geleid dat haar omzet flink is gedaald.

De kans dat het Amerikaanse voorstel zonder slag of stoot wordt aangenomen, lijkt klein. Onder de huidige Europese wetgeving zijn providers nu niet verantwoordelijk voor wat hun klanten via uitwisseldiensten zoals Bittorrent uitspoken. De meeste providers zullen dan ook niet staan te springen om als een soort politieagent hun klanten in de gaten te moeten houden. Ook het Europees parlement heeft zich verzet tegen het afsluiten van copyright-schenders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van