Ga naar de inhoud
Tech

Georgina Verbaan in HD

<p><span style="font-weight: bold;">SBS-zenders komen ook beschikbaar in HD, te beginnen met Net 5. Ook Het Gesprek gaat HD. Maar de vraag is: waar?</span></p>&#13; <p></p>

SBS Nederland start volgende week met HD-uitzendingen van zijn zender Net 5. 'In januari volgt Veronica en daarna SBS6', aldus Eric Eljon van SBS Broadcasting maandagmiddag tijdens de HD Dagen in Hilversum. Maar in eerste instantie is 'Net 5 HD' alleen te ontvangen voor klanten van kabelbedrijf Caiway. De eerste HD-uitzending is de serie Floor Faber met Georgina Verbaan.

Andere tv-aanbieders met HD - zoals UPC, Ziggo en CanalDigitaal - praten nog met SBS over de HD-kanalen. 'Kijkers, bel vooral je tv-aanbieder om hiernaar te vragen', vertelde Eljon. Volgens hem willen de tv-aanbieders vaak te weinig betalen voor doorgifte van commerciële zenders. 'De publieke omroep heeft de markt verstoort rond HD, omdat het lijkt alsof het gratis kan', meent de SBS-manager.

Ook de praatzender Het Gesprek komt in HD beschikbaar, vertelde Ruud Hendriks van Het Gesprek. 'We starten per 1 januari met uitzenden in HD. Wij zijn klaar, maar de kabelaars UPC en Ziggo nog niet'.

Hendriks vreest dat de kabelaars te weinig capaciteit hebben om ook kleine zenders als Het Gesprek in HD-kwaliteit door te geven. Volgens Yoram Levi van Ziggo is de capaciteit op termijn geen probleem, maar lukt het 'niet morgen al'. Veel bandbreedte gaat nu nog op aan het analoge signaal. Als dat wordt stopgezet, zoals Caiway volgend jaar doet, komt er genoeg ruimte voor veel meer digitale HD-zenders.

RTL startte vorige maand met de eerste HD-uitzendingen, te beginnen met RTL 7 en RTL 8. CanalDigitaal, UPC en Ziggo onderhandelen nog met een aantal andere commerciële zenders over HD-doorgifte.

Naast de kabelaars en Canal Digitaal gaan ook Tele2 en KPN volgend jaar HDTV aanbieden. Onlangs kwam naar buiten dat KPN dat gaat doen voorafgaand aan het WK Voetbal komende zomer. Rond de grote voetbaltoernooien stijgen de aantallen verkochte tv's en tv-abonnementen altijd flink.