Tech

Vervallende copyrights gaan muziekindustrie veranderen

17 november 2009 14:57 Aangepast: 29 april 2018 10:06

<p><strong>Amerikaanse labels staan op het punt hun rechten over waardevolle muziek uit de jaren 50, 60, 70 en 80 te verliezen.</strong></p>&#13; <p></p>

Halverwege de jaren zeventig veranderde de Amerikaanse overheid hun copyrightwetten. Volgens de U.S. Copyright Act van 1976 konden auteurs en muzikanten die na 1978 hun muziek hadden verkocht, de rechten weer opeisen na 35 jaar. Verkochten ze de rechten voor 1978 dan vervallen de rechten pas na 56 jaar. Wanneer de rechten aflopen betekent het dat muzikanten en erfgenamen de rechten volledig kunnen opeisen of in sommige gevallen een veel betere deal met de labels kunnen afsluiten.

De copyrights van muziek van 1953 en eerder zijn inmiddels al vervallen en de rechten van muziek uit 1978 vervalt al in 2013, 1979 in 2014 en ga zo maar door. Dit heeft de nodige gevolgen voor de muziekmaatschappijen.

De Eagles bijvoorbeeld zijn van plan eind dit jaar een 'termination grant' aan te vragen waarmee zij hun hele muziekcatalogus weer in eigen handen krijgen. Entertainment advocaat Greg Eveline vertelde Wired: 'Stel je voor wat de Eagles gaan doen als ze de hele catalogus terugkrijgen. Ze hebben dan geen platenmaatschappij meer nodig. Je kan dan naar de Eagles-website gaan en al hun nummers krijgen. Ze gaan dat doen, het komt er aan.'

Andere muzikanten zullen de rechten bij de platenmaatschappijen laten maar een grotere vergoeding afdwingen. Overigens geldt het vervallen van copyright niet alleen voor muziek maar ook voor films en boeken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van