Tech

Vrijwilligers laten Wikipedia in de steek

26 november 2009 09:55 Aangepast: 29 april 2018 10:06

<p><strong>Het aantal bezoekers van Wikipedia blijft maar groeien. Maar ondertussen neemt het aantal vrijwilligers af.</strong></p>

Als er één mooi voorbeeld is waartoe samenwerking op internet kan leiden, dan is het wel Wikipedia. De encyclopedie waaraan iedereen kan meeschrijven, is met 325 miljoen unieke bezoekers per maand één van de populairste sites van de wereld. Maar volgens The Wall Street Journal heeft Wikipedia wel een probleem: duizenden vrijwilligers die de site draaiende houden, gooien het bijltje er bij neer.

Dat wil zeggen: er komen minder nieuwe vrijwilligers bij dan er afhaken. In de eerste drie maanden van dit jaar vertrokken er volgens de Spaanse onderzoeker Felipe Ortega netto meer dan 49 duizend vrijwilligers bij de Engelstalige versie van Wikipedia. Een deel van de verklaring voor die afname is dat de lemma's over de belangrijkste onderwerpen inmiddels wel geschreven zijn. Op de Engelstalige Wikipedia staan inmiddels ruim 3 miljoen artikelen. Dan wordt het moeilijk er nog iets bij te verzinnen.

Een andere reden voor het vertrek van de vrijwilligers is dat Wikipedia de teugels de laatste jaren wat heeft aangetrokken. Op zichzelf is het nieuwe beleid nuttig: je hebt liever niet dat vandalen, trollen, leugenaars, spammers en narcisten de dienst uitmaken op Wikipedia. Maar voor sommige vrijwilligers gaan alle regeltjes te ver. De regels die gelden voor Wikipedia, beslaan inmiddels honderden pagina's. Zeker newbies hebben nogal eens de neiging per ongeluk één van die regels te overtreden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van