Tech

Wireless HD gelegaliseerd in Nederland

07 december 2009 09:16 Aangepast: 29 april 2018 09:35

<p><strong>Apparaten die draadloos HD-beelden versturen naar je tv zijn nu ook helemaal legaal in Nederland.</strong></p>&#13; <p></p>

Het Ministerie van Economische Zaken maakte bekend hiervoor het Nationaal FrequentiePlan (NFP) te hebben gewijzigd. Dat is een soort bestemmingsplan voor de ether. Consumentenelektronica mag nu op de 60 GHz-band apparaten draadloos aan elkaar koppelen. Die band wordt vooral gebruikt voor Wireless HD, dat het aantal snoeren en kabels in huis terugbrengt.

Hoe staat het eigenlijk met Wireless HD? Nog niet veel producten gebruiken de nieuwe draadloze techniek, omdat de prijs hierdoor oploopt. Onder meer een versie van Asus' Eee Keyboard gebruikt Wireless HD om vanaf het geheugen in het toetsenbord films door te sturen naar je tv. Ook enkele Blu-ray-spelers en andere netwerkapparaten gebruiken draadloze HD-overdracht.

Wireless HD concurreert met WHDMI en ook een beetje met Wireless USB. Door deze nieuwe standaarden is de draadloze wereld wel wat verwarrend geworden. Maar intussen lijkt het snellere WiFi-N mogelijk ook prima geschikt voor binnenshuis streamen van HD-beelden.

Het ministerie van Economische Zaken noemt trouwens ook ontvangers voor digitale ether-tv als voorbeeld van apparaten met Wireless HD. Maar Digitenne is in Nederland nog helemaal niet in HD-kwaliteit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore