Tech

Samsung zet Bada-koers uit met smak geld

09 december 2009 18:00 Aangepast: 29 april 2018 09:35

<p><span style="font-weight: bold;">Samsung lokt ontwikkelaars voor zijn mobiele platform Bada, de rivaal voor Symbian, Windows Mobile en Google Android.</span></p>&#13; <p></p>

Samsung heeft dinsdag een software-pakket vrijgegeven waarmee programmeurs van mobiele applicaties toepassingen kunnen bouwen voor Samsung Bada, het nieuwe smartphoneplatform van de Koreaanse fabrikant.

Bada betekent oceaan in het Koreaans. In marketingtaal luidt het: 'Met Samsung bada krijgt de consument zeeën van keuzes voor smartphones'. (Zelf doet Bada me vooral denken aan de stripclub Bada Bing uit The Sopranos.)

Samsung Bada bouwt voort op Samsungs TouchWiz-interface die afgelopen jaar in de topmodellen van het bedrijf zat ingebakken. Bada heeft onder meer een bewegingssensor en gezichtsherkenning. Het platform ondersteunt ook op sensoren gebaseerde applicaties die reageren op temperatuurverschillen, bewegingen en activiteit. Ontwikkelaars kunnen hun toepassingen hiermee laten werken. Net als Android en Symbian is Bada ook in technische zin 'open'.

Onder andere Twitter, Blockbuster en gamebedrijven als EA en Gameloft willen Bada al ondersteunen. Om programmeurs lekker te maken voor het nieuwe systeem gooit Samsung er een bak met geld tegen aan. Een wedstrijd voor de beste bada-apps heeft een prijzenpot van 2,7 miljoen dollar.

Natuurlijk krijgt Bada ook zijn eigen applicatiewinkel, naar voorbeeld van Apples App Store, waar nu al meer dan 100 duizend programmaatjes in staan. Samsung gebruikt al jaren zijn eigen software voor bepaalde toestellen, maar bracht onlangs ook zijn eerste mobieltjes uit met Google Android en Symbian.

Met Samsungs mobiele tak gaat het trouwens erg goed. Het bedrijf komt in West-Europa qua marktaandeel gevaarlijk dicht in de buurt van marktleider Nokia.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van