Tech

China stopt met export zeldzame metalen

05 januari 2010 09:53 Aangepast: 29 april 2018 09:35

<p><strong>Zeldzame metalen zijn nodig voor de fabricage van groene technologieën. China bezit 97 procent van het aanbod.</strong></p>&#13; <p></p>

Zeldzame metalen worden in allerlei producten van harde schijven, spaarlampen, lasers, brandstofcellen etc. gebruikt. Windmolens bijvoorbeeld gebruiken een forse hoeveelheid neodymium. In iedere Toyota Prius zit zo'n 16 kilo aan zeldzame metalen. De mijnen in China zijn goed voor 97 procent van alle zeldzame metalen in de wereld.

China kwam in de herfst van 2009 al met plannen om de export aan banden te leggen. Volgens insiders gaat China volgend jaar al de export van twee van de zeventien zeldzame metalen op de lijst een halt toe roepen om deze volledig voor eigen productie te gebruiken. In 2012 zal China hoogstwaarschijnlijk alle zeldzame metalen alleen nog maar voor eigen productie gebruiken. Dit levert een crisis op voor de westerse landen.

In de afgelopen tien jaar is de wereldwijde honger naar zeldzame metalen van 40.000 ton naar 120.000 ton gestegen terwijl China in die tijd de export van 48.500 ton naar 31.310 ton liet dalen. De omzet van industrieën die gebruikmaken van zeldzame metalen wordt geschat op ruim 3,3 triljoen euro. De vraag zal alleen maar stijgen. Westerse landen zijn aan het racen om alternatieve mijnen te openen maar het kan nog wel tien jaar duren voordat deze mijnen genoeg produceren. TNO waarschuwde al eerder voor een tekort aan zeldzame metalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van