Ga naar de inhoud
Tech

HP start met muziekabonnementen

<p><span style="font-weight: bold;">Bezitters van HP-computers kunnen voor een tientje per maand onbeperkt downloaden via HP MusicStation.</span></p>&#13; <p></p>

MusicStation, zoals de nieuwe muziekdienst heet, is vanaf vandaag beschikbaar op 16 HP-modellen in tien landen, waaronder Nederland. Het Britse Omnifone verzorgt de techniek achter MusicStation, dat werkt met een abonnementsmodel. De liedjes zijn te downloaden als Windows Media-bestanden met drm (kopieerbeveiliging).

Voor tien euro per maand kunnen HP-bezitters onbeperkt uit de catalogus van 6,5 miljoen liedjes downloaden. De dienst is beschikbaar op pc's en laptops in de series Pavilion, Presario en Envy. HP is de grootste pc-fabrikant ter wereld. Vorig jaar verkocht het merk 20 miljoen computers. MusicStation is nog niet beschikbaar op HP's nieuwe tablet.

De grote vier muziekmaatschappijen doen mee met MusicStation, net als meerdere indie-labels. Er is een gratis proefperiode van 14 dagen. Slechts tien favoriete tracks mogen gebruikers ook na het stopzetten van hun abonnement houden als drm-vrije bestanden.

Muziekabonnementen zijn in opmars. Afgelopen najaar lanceerden Nokia en Sony Ericsson al eigen varianten in combinatie met de aanschaf van mobieltjes (Comes With Music via Hi en PlayNow Plus via T-Mobile). Ook start later dit jaar Spotify eindelijk in Nederland. Spotify biedt naast een betaalde premiumdienst ook een gratis versie met reclames aan.

Afgelopen weekend heeft Spotify op de muziekindustriebeurs Midem bekendgemaakt dat het inmiddels 250.000 abonnees heeft tegenover zeven miljoen gratis gebruikers. Oftewel: 4 procent van de Spotify-gebruikers betaalt. Volgens platenlabels moet dat percentage uiteindelijk tussen de 10 tot 12 procent komen te liggen, wil Spotify interessant zijn voor de muziekindustrie.