Tech

iPad: The Morning After

28 januari 2010 11:27 Aangepast: 29 april 2018 09:04

<p><strong>Techmedia zijn lang niet in zo vervoering geraakt van de 'magie' van de iPad. </strong></p>

Voor een 'magisch en revolutionair apparaat', dat mini-laptops 'overbodig maakt' (aldus Steve Jobs) heeft Apple's nieuwe iPad ook een heleboel dingen niet, stellen veel media vast. Meest genoemde kritiekpunten: ontbreken van multitasking, een camera, Flash en breedbeeld. En het typen zou onhandig zijn.

Vreemd is dat Apple niet voor een 16:9-schermverhouding (breedbeeld) heeft gekozen, zoals in alle nieuwe laptops, maar voor het ouderwetse 4:3. Volgens TUAW levert dat problemen op. Een Gizmodo-medewerker vindt ook de grote rand rond het scherm oerlelijk. De iPad speelt ook geen Full HD-video af.

Elke mini-laptop heeft een ingebouwde webcam, maar de iPad moet het zonder camera doen. Dat terwijl zelfs de iPhone en iPod Nano dat hebben. The Next Web spreekt van een iLetDown.

Multitasking is nog onmogelijk op de iPad, klaagt Cult of Mac, zodat je niet verschillende apps tegelijk open kan laten staan. De iPad werkt namelijk met dezelfde apparaatsoftware als de iPhone die ook multitasking ontbeert. Mogelijk gaat dit later dit jaar met een update veranderen. Maar in eerste instantie is het dus bijvoorbeeld niet mogelijk het geluid van een webfilmpje te blijven luisteren, terwijl je even tussendoor de Buienradar-app checkt.

Gizmodo vindt dat het typen op de iPad erg onhandig gaat. Ook Walt Mossberg heeft bedenkingen bij het virtuele toetsenbord op deze grootte. Dat externe keyboard die Apple als accessoire verkoopt wil je volgens hem niet meeslepen. Je kan zeggen dat typen minder belangrijk is op de iPad, maar Apple maakte juist een nieuwe versie van het kantoorpakket iWork.

Crunchgear vindt het belachelijk dat Apple geen usb-poort heeft ingebouwd en in plaats daarvan aan adapter verkoopt zodat je extra moet betalen wil je camera's en andere usb-apparaten op de iPad aansluiten. De iPad Camera Connection Kit brengt weer 29 dollar in Steve Jobs' laatje.

Adobe Flash ontbreekt ook en daardoor werken diverse sites niet zoals op het gewone web. Aan Flash-ondersteuning wordt nog steeds gewerkt.

De Sydney Morning Herald heeft ook een lange opsomming van wat er ontbreekt in de iPad: geen SD-kaartslot, geen HDMI-uitgang, nog geen iBooks buiten de VS en alleen applicaties die door Apple zijn goedgekeurd. Mashable vult aan: geen bestandsbeheer met drag & drop en geen gps in de goedkopere modellen zonder 3G.

Mini-laptops zijn in tien dingen beter dan de iPad, schrijft Cnet, zoals videochat, opslag, foto's uploaden, batterij vervangen en typen. En voor echte boekenliefhebbers is de Kindle nog steeds aantrekkelijk, stelt InStat, vanwege zijn prettiger e-inktscherm en zijn veel grotere aanbod aan ebooks en epapers. Maar de Kindle-app voor de iPhone werkt natuurlijk ook op de iPad.

De naam vinden veel mensen lelijk. Volgens de Financial Times moet Apple in Japan misschien zelfs een andere naam verzinnen, want daar lanceerde Fujitsu in 2002 al de iPad, ook een zakcomputer.

Natuurlijk zijn er ook genoeg positieve geluiden. De prijzen zijn verrassend laag, vindt Macworld. Technologizer is onder de indruk van de snelheid. Gizmodo denkt dat de iPad netbooks en readers zal verslaan, ondanks alle punten waarop hij tekortschiet.

CNet denkt dat dat niet voor netbooks geldt, die houden voor grote groepen consumenten genoeg voordelen ten opzichte van de iPad. Ook PC World sprak experts die zeggen dat de iPad weinig impact zal hebben op de verkopen van mini-laptops. Diverse financiële analisten zijn wel optimistisch over de kans dat de iPad een succes wordt voor Apple. The Guardian geeft als advies te wachten op de tweede generatie.

De meest populaire gadgetrecensent van allemaal, David Pogue van de New York Times, is wel hoopvol over de iPad. De kritiek zal milder worden als mensen het apparaat echt gaan gebruiken, verwacht hij. Pogue: 'Het is nog te vroeg voor definitieve conclusies.'

Ook komiek Stephan Fry was bij de introductie van de iPad aanwezig, en schrijft een uitgebreide recensie. Hij erkent alle kritiek maar zegt toch: 'Hold your judgment until you've spent five minutes with it.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore