Tech

Wikileaks heeft hulp nodig

29 januari 2010 12:46 Aangepast: 29 april 2018 09:04

<p><strong>Op Wikileaks kunnen klokkenluiders anoniem documenten uploaden. Wikileaks luidt nu zelf, eh, de noodklok.</strong></p>&#13; <p></p>

Over de website Wikileaks is weinig bekend. Geïnitieerd door journalisten, studenten, wetenschappers en Chinese activisten opende de website de deuren in 2006 voor iedereen die geheime documenten in bezit had. De website zou een veilige haven moeten zijn voor klokkenluiders om anoniem documenten met de wereld te delen. Erg succesvol, want de website heeft na enkele jaren bijna 1,2 miljoen documenten op z'n servers staan.

Alles op de website is anoniem, de namen van de oprichters zijn onbekend en wie de website precies host is ook geheimzinnig. Volgens sommige geruchten zou de website zelfs door de CIA beheerd worden. De website is gemaakt met de software van Mediawiki, dat Wikipedia ook gebruikt. Wikileaks is echter anders ingericht en de inhoud kan door iedereen, zonder in te loggen, aangepast worden.

Wikileaks is regelmatig in het nieuws geweest. Gevoelige documenten zoals het voorschriftenboek van de Guantánamo Bay gevangenis en de gehackte e-mails van Sarah Palin Yahoo-account haalden de krantenkoppen. Afgelopen november was Wikileaks weer in het nieuws omdat de site een controversiële e-mailconversatie tussen twee klimaatwetenschappers in handen kreeg. De website ontving in 2008 ook de 'Economist Freedom of Expression Award' en werd in 2009 genomineerd met de Amnesty International New Media Award.

Nu heeft de website hulp nodig. Om de website in 2010 in de lucht te houden is een bedrag nodig van 600 duizend dollar. Geld overmaken kan via Paypal of via de Nederlandse start-up Tipit. Alper Çuğun, de oprichter van Tipit, zegt dat Wikileaks belangrijk is om geheime documenten transparant te maken. Volgens Çuğun kan de website ook kosten besparen voor onderzoeksjournalistiek. 'Eigenlijk vind ik het gek dat opleidingen voor de journalistiek geen mirrors van Wikileaks plaatsen op hun faculteit', aldus Çuğun.

Om de toekomst van de website velig te stellen kun je geld overmaken via wikileaks.org.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van