Ga naar de inhoud
Tech

Facebook draait op kolen

<p><strong>Het nieuwe datacentrum van Facebook draait op kolen. Gaat Facebook hierdoor vrienden verliezen?</strong></p>

Facebook heeft ruim 400 miljoen gebruikers. Om de kosten van de servers te beperken, gaat Facebook zijn eigen datacentrum openen. Net zoals Google en Apple dat ook doen. Maar het bericht van Facebook schoot bij sommige mensen in het verkeerde keelgat, want een deel van de energie die Facebook daarvoor gaat opwekken, komt van kolenecentrales, zegt Treehugger. Dat is erg goedkoop, maar ook bijzonder vervuilend.

Net zoals wel vaker gebeurd, zijn Facebook gebruikers snel verenigd wanneer zij het oneens zijn met iets. Het feit is dat Facebook een bijzondere positie kan innemen en druk kan zetten op overheden door voor groene stroom te kiezen. De site wordt inmiddels beter bezocht dan Yahoo! en is daarmee na Google de meestbezochte site van de wereld.

Google zelf zegt dat hun datacentra tot de meest zuinige van de wereld behoren. Maar hoeveel energie de zoekgigant precies nodig heeft, blijft onduidelijk. Wall Street Journal schatte vorige week nog dat Google ongeveer twee grote kerncentrales nodig heeft om genoeg energie op te wekken.