Ga naar de inhoud
Tech

Pride Photo Award

<p><strong>Het equivalent van de World Press Photo, maar dan roze. Dat is het oogmerk van de Pride Photo Award.</strong></p>&#13; <p></p>

Een nieuw initiatief: Pride Photo Award. Uit een samenwerking met het COC Amsterdam, Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief (IHLIA), Stichting Homomonument en stadsdeel De Baarsjes kwam deze fototentoonstelling annex fotowedstrijd over seksuele diversiteit voort. De expositie, die vrijdag officieel door minister Plasterk in Amsterdam wordt geopend, wil homoseksualiteit en genderidentiteit zichtbaar maken. Maar dan zonder de vaak stereotypische wijze waarop lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen en transgenders vaak in de media worden afgebeeld. Denk maar aan bronstige, halfblote mannen op een uitbundig bootje tijdens de Amsterdam Pride Canal Parade. Waardoor niet zelden stigmatisering in de hand wordt gewerkt.

Zo wordt een verkeerd beeld geschetst, is de mening van de organisatoren. De roze gemeenschap is enorm divers. ‘Pride Photo Award moet de ware aard van Amsterdam Gay Capital weerspiegelen: een stad waar ieder mens zichzelf mag zijn en kan zijn', vindt Tania Barkhuis, directeur van COC Amsterdam.
Dat de tentoonstelling in De Baarsjes plaatsvindt is niet toevallig. Uit onderzoek is gebleken dat in dit kleinste, maar drukstbevolkte stadsdeel homoseksuelen zich de laatste tijd minder veilig voelen.

De roze tegenhanger van World Press Photo, noemen de organisatoren Pride Photo Award, waarvan de expositie werk van achttien fotografen bevat, onder wie Diana Blok, Erwin Olaf, Morad Bouchakour, Erwin Venema, Bettina Neuman, Jan van Breda (zie foto voorpagina), Tara Fallaux, Ruud van der Peijl en Jacquie Maria Wessels (zie foto hiernaast).
De tentoonstelling is de aftrap voor de internationale fotowedstrijd over ‘diversiteit van seksuele geaardheid en identiteit' die deze zomer wordt uitgeschreven. Precieze details hierover zijn nog niet bekend; naar ondersteunende partners op kunst- en financieel gebied wordt nog gezocht. Ook zullen stadsdebatten over dit onderwerp later dit jaar plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de Pride Photo Award een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl