Tech

Reader heeft Nederland nog lang niet veroverd

23 maart 2010 14:36 Aangepast: 29 april 2018 08:02

<p><span style="font-weight: bold;">In Nederland zijn tot nu toe nog maar 37 duizend readers verkocht. Consumenten kochten gemiddeld drie ebooks.</span></p>&#13; <p></p>

Nederland loopt nog niet erg warm voor de reader. Tot nu toe gingen er 37 duizend digitale leesapparaten over de toonbank, maakte onderzoeksbureau GfK Benelux bekend op het E-reading Event in Eindhoven deze dinsdag. Volgens Maikel Verhaaren van GfK is Nederland 'nog niet klaar voor e-reading', maar de markt is wel 'sterk in beweging'.

Per verkochte reader zijn gemiddeld drie algemene ebooks verkocht, wat een totaal van zo'n 110 duizend verkochte ebooks oplevert. In dit cijfer zitten geen elektronische versies van studie- en wetenschappelijke boeken. Maar een kwart van de Nederlanders weet wat ebooks en readers inhouden. Minder dan tien procent overweegt een reader te kopen.

Tegenover elk verkocht ebook staan 240 papieren boeken. Maar het aanbod van ebooks is dan ook nog erg klein: maar drie procent van de a-titels is beschikbaar als ebook. Veruit de meeste 'buzz' rond readers wordt volgens GfK gecreëerd rond de iPad. De iPad-aankondiging zorgde in januari voor een enorme piek in online publicaties over digitaal lezen.

De boekenbranche hoopt te leren van andere entertainmentvormen waar betalen voor digitale content ook geen groot succes is gebleken. De muziekindustrie is nauwelijks in staat om geld te verdienen aan verkopen van downloads aan consumenten, vertelde Verhaaren. In Nederland vormen betaalde downloads maar een paar procent van de muziekmarkt. Ook in de filmwereld is het betaalde aanbod in Nederland nog mager. Verhaaren denkt dat rond elektronisch lezen uitgevers eerder moeten overgaan naar abonnementen of advertentiemodellen in plaats van verkoop van betaalde downloads.

Ook Bol.com maakte op het congres dinsdagmiddag cijfers bekend over het aantal verkochte e-books. Bol verkocht alleen in 2010 al 54 duizend e-books, maar daar zitten ook studie- en wetenschappelijke titels bij. Die zitten niet in de 110.000 e-books die GfK sinds augustus telde. Volgens GfK kan de e-bookverkoop bij betere randvoorwaarden wel sneller groeien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van