Ga naar de inhoud
Tech

Pledgemusic laat bands extra diensten verkopen

<p><span style="font-weight: bold;">Post-punkers Gang of Four financieren hun eerste cd sinds vijftien jaar via Pledgemusic.com, dat verder gaat dan Sellaband.</span></p>&#13; <p></p>

Gang of Four maakte in 1979 (m'n geboortejaar) een van de beste post-punkplaten ooit, meteen ook het hoogtepunt van de band. Dertig jaar later werkt Gang of Four aan een nieuw album, Content. De Britse band probeert het geld voor de release bijeen te krijgen via Pledgemusic.com, waarbij het 10 procent van de inkomsten doneert aan Amnesty en Plan International.

Gebruikers van Pledgemusic.com kunnen, net als bij het kwakkelende Sellaband, een klein bedrag steken in een band. Als het doelbedrag is gehaald krijgen ze daar als eerste de download van het album voor terug. Dat kost 8 Britse pond. De cd ontvangen kost 10 pond. Vervolgens biedt Gang of Four allerlei extra pakketten. Die gaan een stuk verder dan gesigneerde lp's of limited edition T-shirts.

Voor 45 pond krijg je bijvoorbeeld een blik, de 'Ultimate Con tent Can', met daarin naast de cd een aantal boekjes met kunst door de bandleden en (jawel) buisjes bloed. Verder verkoopt de band vraag-en-antwoord-sessies, je naam in het cd-boekje, een cassette van een opname van het eerste optreden in een gedecoreerde Walkman, en een helikoptervlucht met de band van Londen naar het Glastonbury-festival.

Andere bands op Pledgemusic zijn ook creatief met hun extra diensten. Zo verkopen ze het volgen van oefensessies via Skype, het recht om een videoclip voor de band te maken, of een tattoo te ontwerpen die een van de bandleden vervolgens laat zetten.

Wordt het doelbedrag niet gehaald binnen zestig dagen, dan krijgt iedereen een refund. Die tijdslimiet is er bij Sellaband ook niet. Gang of Four, Damaged Goods, live in 1980: