Tech

Noodaccu werkt op zout water of urine

04 mei 2010 09:45 Aangepast: 29 april 2018 07:31

<p><strong>De accu van je laptop geeft het altijd op als de nood het hoogst is. Geen probleem, een plasje wekt hem weer tot leven.</strong></p>&#13; <p></p>

De MetalCell is ontwikkeld door een Koreaanse accufabrikant en is gebaseerd op een 2000 jaar oud principe: een magnesiumaccu die je kan opladen met zout water of zelfs urnine. De accu is voornamelijk ontwikkeld voor militairen die steeds afhankelijker worden van elektronische apparatuur in het veld. De accu kan jarenlang in droge toestand in een bunker, een Humvee of een tank worden opgeslagen. Valt de stroom uit dan hoef je slechts zout water toe te voegen en de accu's leveren spanning.

Deze accu's zijn gebaseerd op de eeuwenoude Baghdad-batterijen waarvan sommige onderzoekers denken dat het mogelijk de eerste apparaten waren die stroom genereerden. De MetalCell is uitgerust met magnesium platen. Voeg zout water toe en het zout reageert met het magnesium en wekt stroom op waarmee je apparatuur zoals een laptop, nachtkijker of mobieltje mee kan voeden. De accu's leveren zo'n vier uur stroom voordat het zoute water ververst moet worden. Uiteindelijk vreet het zout de magnesium platen op en houdt de accu er voorgoed mee op. Soldaten kunnen zelfs uit hun kant en klare veldmaaltijden genoeg zout water halen om de accu's aan de praat krijgen. Lukt dat niet dan is urine nog altijd een goed alternatief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van