Tech

Geen iPhone maar EyePhone

24 mei 2010 11:28 Aangepast: 29 april 2018 07:31

<p><strong>Amerikaanse wetenschappers werken aan EyePhone software waarmee je een mobieltje met je ogen bedient.</strong></p>&#13; <p></p>

Kijk niet gek op als mensen in de toekomst massaal aan het knipogen slaan. Wetenschappers aan de universiteit van Darthmouth ontwikkelen een eye-tracking applicatie waarmee je je mobieltje in de toekomst mogelijk met je ogen bedient.

Eye-tracking software op pc's is niets nieuws maar de toepassing op mobieltjes wel. Eye-tracking op een mobieltje is aanzienlijk ingewikkelder dan op een stationaire pc. Het probleem is dat zowel de gebruiker als het mobieltje bewegen en het omgevingslicht voortdurend verandert. De wetenschappers van de EyePhone software ontwikkelden een algoritme dat je ogen na een training van de software zelfs met beweging en onder verschillende lichtsituaties herkent.

EyePhone (filmpje) volgt je ogen relatief ten opzichte van het scherm en niet waar je precies kijkt. Je moet de telefoon dan ook heel licht bewegen zodat bijvoorbeeld een icoontje precies voor je oog zit. Vervolgens knipoog je om het icoontje te selecteren. Het systeem staat nog in de kinderschoenen. Bij daglicht is het 76 procent accuraat en al lopend 60 procent. Als percentage klinkt dat redelijk maar in de praktijk is alleen 100 procent goed genoeg voordat consumenten dergelijke software gaan gebruiken.

Zelfs al krijgen ze het in de toekomst technisch voor elkaar dan nog lijkt mij de oogbediening van een mobieltje slechts beperkt toepasbaar tot navigatie van de interface. Al knipogend een sms'je tikken zie ik mezelf niet doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van