Ga naar de inhoud
Tech

Gekookte aardappel gaat dagen mee als batterij

<p><strong>Israëlische wetenschappers ontwikkelen een efficiënte en spotgoedkope batterij van aardappels die ingezet kan worden in ontwikkelingslanden.</strong></p>&#13; <p></p>

Gekookte aardappels zijn niet alleen gezond, ze leveren ook veel meer energie dan rauwe aardappels. Althans als je de aardappels als batterijen gebruikt. Israëlische onderzoekers ontdekten namelijk een nieuwe manier om makkelijk batterijen te maken door het gebruik van elektrodes van zink en koper en een stuk aardappel.

Door de aardappel eerst te koken voor deze te gebruiken, levert de batterij tien keer zo veel vermogen als een rauwe aardappel. De batterij die ze ontwikkelden gaat zelfs weken mee. Het kookproces blijkt de weerstand van de 'zoutbrug' die de stoom in de aardappel geleidt te verminderen.

Weerstandsvermindering wordt ook gebruikt als manier om conventionele batterijen te verbeteren. Volgens een kostenanalyse is de aardappelbatterij vijftig keer goedkoper dan een conventionele D-cel-batterij en zes keer goedkoper dan kerosine, dat in ontwikkelingslanden vaak voor verlichting wordt gebruikt.

Aardappels groeien bovendien wereldwijd in de meest uiteenlopende klimaten en zouden zo een oplossing kunnen bieden in gebieden waar geen elektriciteit beschikbaar is. De wetenschappers stellen hun kennis over de aardappelbatterij gratis beschikbaar aan ontwikkelingslanden.