Tech

iOS 4 biedt folders en multitasking

22 juni 2010 16:00 Aangepast: 29 april 2018 07:00

<p><strong>Vlak voor de lancering van de iPhone 4 brengt Apple iOS4 uit: dat biedt ook verbeteringen voor de iPhone 3G en 3GS.</strong></p>&#13; <p></p>

Vlak voor de lancering van de iPhone 4 - 24 juni in de VS, eind juli in Nederland - brengt Apple een softwareupdate uit van zijn mobiele besturingssysteem. De ruim honderd verbeteringen van iOS 4 zijn allemaal beschikbaar voor de iPhone 4, een deel van de nieuwe features is ook voor gebruikers van de iPhone 3G, 3GS en derde generatie iPod Touch beschikbaar. Een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen voor deze gebruiker.

Het is nu mogelijk om apps te rangschikken in folders, soort bij soort, zodat je ze makkelijker terug kunt vinden en niet eindeloos door al je schermen hoeft te swipen. Folders kunnen twaalf apps bevatten waardoor je maximaal 2016 apps op je telefoon kunt installeren. Ik merk dat het voor apps die ik niet dagelijks gebruik prima werkt. Maar de apps die ik vaker gebruik, hou ik liever direct beschikbaar op een van de schermen.

Mail is uitgebreid met een inbox voor alle inkomende mail, zodat je in één oogopslag mail van verschillende adressen kunt checken. Ook ondersteunt Mail nu threaded massages, waarbij achter het bericht met een klein icoontje wordt weergegeven hoeveel berichten eronder vallen. In Mail en andere apps is ook een spellingchecker toegevoegd. Hierbij worden verkeerd geschreven woorden onderstreept en suggesties gegeven voor verbeteringen.

Nog een handige: het rotatieslot. Je kunt op de 3GS nu (eindelijk) instellen dat je scherm niet mee kantelt als je je iPhone kantelt. Onmisbaar voor iedereen die zijn iPhone mee naar bed neemt. Door twee keer op de Home-knop te drukken en de onderste rij iconen naar rechts te swipen, komt het rotatieslot te voorschijn. Ook vind je daar de bedieningsknoppen voor de iPod-functie.

En dan is er de grootste toevoeging: multitasking. Wel beschikbaar voor de 3GS maar niet voor de 3G. De iPhone kon al een aantal Apple-programma's in de achtergrond draaien, zoals Mail en iPod, maar staat dat nu ook toe voor apps van derden. Hold your horses, het gaat slechts om een aantal basisfuncties waarbij Apple dit toestaat, zoals muziek afspelen of het verzenden van een groot mailbestand dat doorgaat terwijl je de app verlaat. Fijn is dat de software nu kan onthouden waar je bent gebleven in een applicatie (saved state), bijvoorbeeld in een game. Moet je die verlaten omdat je een telefoontje aanneemt, dan kun je daarna weer verder waar je gebleven was en hoef je niet het level hele level overnieuw te doen.

Tenslotte is er ook fast app switching: door twee keer op de Home-button te klikken zie je de apps die je recent hebt gebruikt, zo kun je een app sneller opnieuw opstarten. Het wekt de suggestie dat die apps in de achtergrond draaien, maar dat is niet het geval.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van