Tech

Rotterdammers zien dingen die er niet zijn

02 juli 2010 13:10 Aangepast: 29 april 2018 06:30

<p><strong>Een nieuwe 3D-applicatie laat de stad door je mobieltje zien zoals hij vroeger was en zoals hij gaat worden. </strong></p>&#13; <p></p>

Rotterdam is wereldwijd de eerste stad die in UAR (urban augmented reality) beschikbaar is. Op het scherm van je telefoon kun je vanuit verschillende hoeken zien hoe een alternatief ontwerp voor de Euromast er in de echte omgeving uit zou hebben gezien. Of bekijk het komende centraal station, om de ergernis aan de jarenlange bouwput wat te verzachten. UAR geeft aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film, informatie over hoe de stad wordt, was of had kunnen zijn.

Nee, UAR is niet gewoon een nieuwe laag in de mobiele app Layar. Het Nederlands Architectuur instituut en IN10 communicatie bouwden UAR ook als losstaande applicatie. 'In de Layar-browser zitten honderden, wereldwijde Layars waarin het niet gemakkelijk is om zichtbaar te zijn,' zegt Jacco Ouwerkerk van IN10. Dat vinden wij van Bright nou ook, want hoe magisch het ook is om te zien waar dat vliegtuig vandaan komt en wat dat huis kost, verder dan om te verbazen hebben wij Layar nog niet gebruikt. Layar lijkt nog te omslachtig.

Met de mensen van Layar zelf is de Layar-techniek gebruikt in een eigen app voor iPhone met kompas en Android. Voordeel is ook dat je foto’s, tekeningen, maquettes, biografieen en achtergronden ook thuis of in de trein kunt raadplegen. '30 Modellen in 3D is een ongekend aantal voor Layar,' aldus Ouwerkerk. Deze zijn gemodelleerd naar NAi archiefmateriaal of op beschikbaar gestelde tekeningen/modellen van architectenbureaus.

Vooral in museumland zal deze applicatie niet onopgemerkt blijven: UAR presenteert 's werelds grootste architectuurcollectie buiten de muren van het museum, op de plek die relevant is, midden in de stad. Ole Bouman (directeur NAi) 'Met UAR wil het NAi het museum mobiel maken. Met UAR kan het NAi je gids door de stad zijn.'


Of de kritiek op de nog te bouwen markthal van MVRDV terecht is? Kijk zelf en oordeel of het machtig mooi of mastodont is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van