Tech

Deeplinken naar Vlaamse media: liever niet

14 juli 2010 11:46 Aangepast: 29 april 2018 06:30

<p><strong>Wie een hyperlink wil aanbrengen naar een pagina van de Vlaamse publieke omroep moet daar schriftelijke goedkeuring voor hebben.</strong></p>&#13; <p></p>

Als het aan de Vlaamse krantenuitgevers ligt, is het zo snel mogelijk afgelopen met het lukraak linken naar leuke stukjes op krantensites. Eind vorige week plaatste de brancheorganisatie Reprocopy een paginagrote advertentie met regeltjes voor het dieplinken naar artikelen.

Dat levert pareltjes op als: 'Enkel de titel en een beperkt aantal karakters (max. 150) worden gereproduceerd'. En: 'De links moeten na 30 dagen verwijderd worden en mogen dus niet gearchiveerd worden.' Welkom in de 21ste eeuw. 'De boodschap luidt impliciet: "Begin er niet aan." Hoe moet je de regeldiarree voor het plaatsen van een deeplink anders interpreteren?', schrijft Bram Souffreau op Apache News Lab.

Maar het vreemde deeplink-beleid beperkt zich niet toch Belgische kranten. Ook de Vlaamse publieke omroep VRT kan er wat van. Check bijvoorbeeld eens deze gebruiksvoorwaarden en dan met name puntje 3. Daar staat: 'U mag op uw eigen website een link aanbrengen naar de startpagina van de VRT-websites.' Alleen naar de startpagina: lolwut?!?

'Andere hyperlinks mag u alleen aanbrengen na uitdrukkelijke schriftelijke goedkeuring van de VRT. U kunt uw verzoek sturen naar de webmaster van de site waar u een link naar wilt leggen.'

Hierbij alvast onze nederige excuses aan de VRT dat we hebben gelinkt naar een pagina op VRT.be zonder dat we daarvoor uitdrukkelijke schriftelijke toestemming hebben gekregen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van