Ga naar de inhoud
Tech

Digitale graffiti met een katapult

<p><strong>Een katapult waarmee je sms'jes tegen de muur kan schieten, dat is het intrigerende strijdwapen van enkele Berlijnse 'digital intervention-activisten'.</strong></p>

De SMSlingshot is een technische spektakelstukje ontwikkeld door VR/Urban, een open collectief voor creatieve digitale interventies in publieke ruimtes. De houten katapult maakt gebruik van een ultrahoge radiofrequentie, een gemodifieerde microprocessor, een laser-pointer en batterijen.

Je maakt een tekstberichtje met behulp van de houten knopjes zoals je dat op je gsm zou typen en vervolgens kies je een muur om met je bericht te bekladderen. De digitale graffiti krijgt een kleur mee, zodat het beter contrasteert als het geprojecteerd wordt. Tegelijkertijd wordt het bericht ook in real-time op twitter gepost om ook de virtuele wereld bij dit katapultspel te betrekken.

De interactieve digitale performance die SMSlingshot eigenlijk is, reist de wereld rond in het kader van allerhande digitale festivals. Tot 31 juli is het te zien op het FILE festival in Sao Paulo in Brazilië en vanaf 27 augustus tot en met 2 oktober zal het een belangrijke publiekstrekker worden op het International Media Facade Festival dat tegelijk in Berlijn, Brussel, Budapest, Helisinki, Liverpool, Linz én Madrid plaatvindt. Wanneer het welke stad aandoet, is nog niet bekend.