Tech

Eerste online dienst in NL startte 30 jaar geleden

04 augustus 2010 09:13 Aangepast: 29 april 2018 06:00

<p><strong>De PTT startte zaterdag precies 30 jaar geleden met Viditel:</strong><strong>  een telefoonnetwerk als computerverbinding met de tv als afleverstation. </strong></p>

Viditel van staatsbedrijf PTT startte in de zomer van 1980, een paar maanden na het begin van Teletekst van de NOS. Viditel werkte via het telefoonnetwerk als een computerverbinding met de tv als afleverstation. Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Neelie Kroes zette Viditel op zaterdag 7 augustus 1980 in werking. 'Kroes drukte op een knop, maar in Den Haag gingen zoveel cameralampen aan voor een batterij televisiecamera's dat de stoppen van het PTT-hoofdkantoor doorsloegen. Het verzamelde perswezen zat in een pikzwarte zaal', herinnert mediaveteraan Jak Boumans zich.

Viditel had in het eerste jaar, toen de dienst nog gratis was, 150 informatieleveranciers en drieduizend gebruikers. Toen het geld ging kosten, liep het aantal informatieleveranciers en abonnees drastisch terug. Later werd een duur experiment met Viditel-distributie via de kabel in Limburg ook geen succes.

Viditel werd eind jaren 80 VideoText Nederland en dat mislukte ook weer. Op 1 januari 1997 ging definitief de stekker eruit. In dat jaar startte KPN met HetNet als nationaal intranet, maar dat bleek ook een 'epic fail'. Boumans schreef voor alle digitale nostaligici een boek over de eerste digitale media in Nederland, waaronder Viditel, Videotext en de eerste internetdiensten begin jaren 90. Die internetdiensten waren een stuk succesvoller dan alle andere online diensten.

Boumans boek is, analoog, eind oktober te koop via Media Update Vakpublicaties. Boumans werd over het 25-jarig jubileum van Viditel in 2005 nog geïnterviewd in radio-programma Radio Online. Dat is terug te luisteren is in - ook nostalgisch - Real Audio.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van