Tech

Wave is Google's epic fail

05 augustus 2010 17:03 Aangepast: 29 april 2018 06:00

<p><strong>Google Wave is mislukt. Google stopt met de dienst waarmee je online in groepen kan samenwerken.</strong></p>&#13; <p></p>

Google stopt met het verder ontwikkelen van Google Wave. De samenwerkdienst blijft wel online, maar Google-baas Eric Schmidt geeft toe dat het geen succes is geworden. Iets meer dan een jaar geleden werd Wave aangekondigd en in oktober wilde iedereen er massaal op. Sommigen hadden zelfs geld over voor het ontvangen van een invite. Maar in de maanden daarna was er weinig aandacht meer voor Wave.

Wat is Wave ook alweer? Met Google Wave kan je met meerdere mensen samenwerken door berichten uit te wisselen of tegelijk aan documenten te werken. Je kunt foto's, filmpjes, polls, spelletjes en andere toepassingen in de discussies toevoegen, binnen elkaars berichten reageren of zelfs tekst van anderen bewerken. Of hele discussies als een filmpje chronologisch afspelen.

Op zich heeft Wave nuttige toepassingen voor bijvoorbeeld samenwerken met collega's. Maar uiteindelijk bleek Wave voor een grote groep mensen toch veel te hoog gegrepen. De interface was tamelijk druk en chaotisch en de servers en browsers reageren vaak traag. Met Wave lijkt Google veel te vroeg te zijn gekomen.

Het falen van Wave is niet erg. Het past binnen Google's filosofie om producten al in een zeer vroeg stadium te testen. En dan mislukt er ook wel eens wat. Lees ook ons interview met Google-watcher Jeff Jarvis van anderhalf jaar geleden. Hij raadde Google toen aan om zo snel mogelijk Twitter te kopen.

In plaats daarvan kwam Google met Buzz, dat vooralsnog weinig succesvol is. Want Wave is zeker niet de enige Google-dienst die nog geen groot succes is. ZDnet maakte een lijstje van nog tien Google-fails met onder meer Orkut, CheckOut en Latitude. Searchengineland heeft nog een langere lijst van Google-mislukkingen. Voor Google is het te hopen dat nieuwe activiteiten als het sociale netwerk Google Me en het besturingssysteem Chrome OS niet eenzelfde lot zijn beschoren.

In Bright 35 - 27 augustus in de winkel - staat een uitgebreid profiel van de drie topmannen achter Google.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van