Tech

Apple komt terug van Flash-verbod

09 september 2010 22:29 Aangepast: 29 april 2018 05:29

<p><strong>Adobe kan de champagne laten aanrukken. Apple heeft zijn Flash-ban voor de iPhone weer opgeheven.</strong></p>&#13; <p></p>

Het einde van het Flash-verbod is de consequentie van de eerder vandaag aangekondigde beleidswijziging voor apps. Apple heeft besloten dat het in het vervolg weer soepeler omgaat met het toestaan van apps die zijn ontwikkeld met alternatieve tools, 'zolang de apps maar geen code downloaden'. De aangepaste licentievoorwaarden hebben onder meer tot gevolg dat Flash weer is toegestaan bij de ontwikkeling van apps.

Vooralsnog lijkt er echter nog geen sprake van dat Apple Flash ook gaat ondersteunen: bezitters van een iPhone zullen het dus nog altijd moeten doen zonder Flash op websites.

Flash raakte ruim vier maanden geleden volledig uit de gratie bij Apple. Het bedrijf paste zijn licentievoorwaarden voor de software developer kit destijds zodanig aan dat Adobe besloot zijn plannen om Flash-applicaties voor de iPhone te bouwen, te staken. Ook daarvoor al was de samenwerking tussen Apple en Adobe verre van ideaal.

In een open brief maakte Steve Jobs de openhaard aan met Flash. Volgens de Apple-voorman is Flash een achterhaalde technologie die het op mobiele platforms hoe dan ook zal afleggen tegen HTML5. 'Misschien zou Adobe zich in de toekomst meer moeten richten op het ontwikkelen van HTML5-tools in plaats van op het bekritiseren van Apple', strooide Jobs zout in de wonde van Adobe.

Apple's verzet tegen Flash leidde tot de nodige kritiek. Niet alleen van Adobe maar ook van ontwikkelaars en de politiek. Door Adobe buiten de deur te houden, zou Apple misbruik maken van zijn positie. En dat is mogelijk in strijd met de antitrustwetgeving die bijvoorbeeld in de EU van kracht is.

De beleidswijziging van Apple is goed nieuws voor Adobe. Beleggers beloonden het nieuws dan ook met een koersstijging van 12 procent voor de Flash-maker.

'We zijn blij dat Apple zijn beperkingen in de licentievoorwaarden heeft opgeheven en dat ontwikkelaars weer de vrijheid hebben om zelf te bepalen welke tools ze willen gebruiken om apps te ontwikkelen voor Apple-apparaten', stelt Adobe in een verklaring.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van