Tech

Bits of Freedom ageert tegen overheidscensuur

15 september 2010 10:31 Aangepast: 29 april 2018 05:29

<p><strong>Een voorstel om webpagina's zonder tussenkomst van de rechter op zwart te zetten, moet van tafel.</strong></p>&#13; <p></p>

Dat schrijven verscheidene maatschappelijke organisaties, bedrijven, wetenschappers en bloggers in een brandbrief (pdf) aan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Volgens Bits of Freedom, initiatiefnemer voor de brief, moet het wetsvoorstel Versterking Bestrijding Computercriminaliteit ingrijpend worden aangepast om de pers- en internetvrijheid in Nederland te kunnen waarborgen.

Ook vreest de organisatie dat de wet het lastiger zal maken voor klokkenluiders en journalisten om maatschappelijk relevante informatie openbaar te maken. Bits of Freedom wijst erop dat de bouwfraude aan het licht kwam omdat een klokkenluider de informatie over de duistere praktijken naar buiten kon brengen.

Het wetsvoorstel maakt het strafbaar om zonder toestemming gegevens uit een computer over te nemen, en om computergegevens die op die manier zijn verkregen, te bezitten en door te verkopen. Eén van de aanleidingen voor deze aanscherping was de diefstal en publicatie van de naaktfoto's van presentatrice Manon Thomas.

Bits of Freedom wijst erop dat het in dergelijke gevallen ook mogelijk is om via een civiele procedure een einde te maken aan de publicatie van de foto's - een mogelijkheid waarvoor Manon Thomas destijds ook koos. 'Bovendien is het goed denkbaar dat een deel van de reeds bestaande strafbepalingen ten aanzien van computercriminaliteit in voorkomende gevallen daarnaast uitkomst kunnen bieden.'

Tot slot verzet BoF zich tegen het voornemen van Justitie om het opnemen van telefoongesprekken te verbieden. Journalisten nemen soms gesprekken op om te gebruiken als 'levensverzekering' bij bronnen die later ontkennen dat ze gezegd hebben wat de journalist heeft opgeschreven.

De brief is onder meer ondertekend door de Vereniging van Journalisten (NVJ), het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), HCC, weblog Sargasso en omroep Powned.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van