Tech

Wikipedia test beoordelingen artikelen

24 september 2010 11:59 Aangepast: 29 april 2018 05:29

<p><strong>Wikipedia is gestart met het testen van beoordelingen van artikelen door gebruikers.</strong></p>&#13; <p></p>

Een nieuwe tool laat Wikipedia-bezoekers een rating geven aan pagina's op het gebied van vier punten: bronnen, volledigheid, objectiviteit en leesbaarheid. Van elk van die factoren kunnen Wikipedia-gebruikers 1 tot 5 punten uitdelen. De test met het beoordelingssysteem loopt tot december bij een beperkt aantal lemma's in de online encyclopedie waar iedereen aan kan meeschrijven.

De ratings zijn bedoeld als extra manier voor Wikipedia-redacteuren om te zien welke artikelen nodig moeten worden verbeterd. Onder Wikipedianen is al kritiek geuit dat de beoordelingen het ook mogelijk maken voor niet-experts om lage ratings uit te delen of het systeem te misbruiken. Vooralsnog werken de ratings maar op 400 Wikipedia-artikelen.

Sociale bookmarksites als Digg en Reddit hebben ook last van groepen gebruikers met dezelfde belangen die samenzweren om bepaalde onderwerpen meer onder de aandacht te krijgen.

Terwijl het aantal bezoekers van Wikipedia blijft groeien, is het aantal vrijwillige schrijvers afgenomen. Een van de redenen voor het vertrek van vrijwilligers is dat de regels de laatste jaren strenger zijn geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van