Tech

Blancpain zoekt vintage Fifty's

30 september 2010 14:00 Aangepast: 29 april 2018 05:29

<p><strong>Blancpain is op zoek naar vintage Fifty Fathoms. De 'Fifty' is een legendarisch duikhorloge en een populair verzamelobject.</strong></p>&#13; <p></p>

Horlogehuis Blancpain viert zijn 275e verjaardag en wil daarom een tentoonstelling organiseren rondom paradepaardje Fifty Fathoms. Maar er ontbreken nog belangrijke schakels in de chronologische collectie, dus Blancpain roept eigenaren van vintage Fifty's op zich te melden, zodat de ontbrekende exemplaren kunnen worden toegevoegd aan de collectie.

Horlogehuizen beschikken vaak niet over een volledige historische collectie. Van de Fifty Fathoms worden al ruim een halve eeuw verschillende uitvoeringen geproduceerd, waaronder gelimiteerde series voor bedrijven of militaire eenheden. Veel bekende horlogemerken openden aan het begin van de 21e eeuw eBay-accounts om de ontbrekende stukjes productgeschiedenis in te kopen.

Duikhorloges zijn ontstaan vanuit de behoefte het polshorloge waterdicht te maken tot op grote diepte. Rolex en OMEGA hebben een belangrijke bijgedrage geleverd aan deze evolutie en Blancpain's Fifty Fathoms was in 1953 het eerste mechanische horloge dat bestand was tegen een waterdruk van 50 vadems (91,45 m diep). Het werd meteen standaarduitrusting van elitetroepen zoals de Navy Seals (VS), Les Nageurs de Combat (Frankrijk), de Duitse Bundesmarine en Israëlische eliteduikers.

Wie zijn vintage Fifty uitleent aan Blancpain wordt rijkelijk beloond. Niet met een horloge, maar met een Blancpain 'Swiss Kubik' watch winder, deelname aan een fotowedstrijd, een officieel certificaat van echtheid bij je vintage horloge (het origineel is vaak weg) en deelname aan een exclusief diner in Parijs. Inzenden kan tot 20 oktober.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van