Tech

Vlaamse prof voorspelt beurskoers via Twitter

25 oktober 2010 13:37 Aangepast: 29 april 2018 04:58

<p><strong>Media noemen de Belgische professor die de koers van de Dow Jones op basis van twitterberichten kan voorspellen de Twitter Predictor.</strong><br /><br /></p>

De Limburger Johan Bollen ontdekte bij toeval een economische glazen bol. Bollen doceert computerwetenschappen aan de universiteit van Indiana en samen met zijn studenten ontwikkelt hij software die de collectieve gemoedstoestand van mensen analyseert via informatie op sociale netwerken.

Zijn team van studenten en onderzoekers analyseerde tien miljoen twitterberichten uit 2008 en vergeleek de resultaten met allerlei indexen zoals consumentenbarometers om te kijken of de gemoedstoestand op Twitter overeenkwam met de gemoedstoestand van mensen in het ‘echte’ leven.

De resultaten bleken behoorlijk accuraat maar de eyeopener kwam toen ze de Twitter-analyse naast de beurskoers van de Dow Jones legden. De beurskoers van de Dow Jones bleek de gemoedstoestand van mensen met al zijn ups and downs vier dagen later vrijwel precies te volgen.

De professor zegt nu met 86,7 procent zekerheid de koers te kunnen voorspellen en zelfs enigszins met hoeveel punten. Geen wonder dat de media en allerlei zakenmensen over elkaar heen buitelen om de professor die de bijnaam Twitter Predictor kreeg, te mogen spreken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van