Tech

Winnaars Dutch Design Awards

25 oktober 2010 14:06 Aangepast: 29 april 2018 04:58

<p><strong>Wie mag zich komend jaar de beste van de besten noemen?</strong></p><p></p>

Zaterdag zijn in Eindhoven de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. Welk project was het beste van 2010? Wie wordt het beste jong talent? En dan was er ook nog de beste opdrachtgever. In totaal waren er maar liefst zeventien prijzen te verdelen.

De buit is niet alleen nationale faam en een pot met geld, maar ook internationaal aanzien als beste van het toch al toonaangevende Dutch Design. Daarnaast gaan de winnaars deel uitmaken van een over de wereld reizende tentoonstelling.

Op de site van de Dutch Design Awards is de totale lijst van zeventien winnaars nog niet te zien (de winnaars staan tussen de finalisten, herkenbaar aan een DDA-logo), maar hierbij geven we onze highlights per categorie.

RUIMTELIJK

In de categorie Ruimtelijk zien we de tendens dat de ontwerper nog duidelijker een stempel drukt op de identiteit van de openbare ruimte. 'Ruimtelijke ontwerpen worden iconen in de omgeving en zijn niet langer enkel een werktuigbouwkundig of infrastructureel object,' aldus de jury. Een prijs gaat naar ‘Rehabilitatie centrum Groot Klimmendaal’ van Koen van Velsen. Het beste interieur is de Hermitage van Merkx + Girod.

PRODUCT

Bij productontwerp is een grote oriëntatie op services en systemen te herkennen, waardoor producten ook ‘diensten’ worden. Ook het verduurzamen van het product en het toepassen van duurzame materialen blijft actueel. In de categorie autonoom product wint het op karton lijkende servies Paper Table van Scholten & Baijings. Beste verpakking is Mars Messages van FHV BBDO. Van Moof wint ook.

COMMUNICATIE

'In het vakgebied communicatie voert ‘social design’ de boventoon. De interactie met de gebruiker komt niet alleen tot uitdrukking in digitale media maar ook steeds meer in grafisch ontwerp en visuele identiteiten,' aldus de jury. Gelukkig komt deze winnaar overeen met de door Bright gekozen winnaars in Bright 36: de videoclip More is Less van C-Mon & Kypski.

Happy Street, het op een achtbaan lijkende paviljoen op de Wereldexpo in Sjanghai, ligt vanwege zijn impact aldaar als winnaar voor de hand. Maker John Kormeling, vanuit Sjanghai en voor een keer niet in houthakkershemd maar in overhemd met logo, ontving de Golden Eye voor het beste ontwerp van 2010.

De aanmoedigingsprijs Rado Young Designer Award mocht opgehaald worden door Iris van Herpen. Het pronkstuk van de collectie Crystalization was al te zien in Bright 35, maar Van Herpens vertaling van de wiskundige structuur van ijskristallen is mooi genoeg om nog een keer te laten zien.

En of de avond nog niet lang genoeg was, zijn er ook nog de Beste Opdrachtgever Award (Royal VKB), de BNO – Piet Zwart Life Time Achievement Award (Willem Diepraam), de Design & Duurzaamheid Prijs (Pipe Bottles van Dwars) en de Toon van Tuijl Designprijs (Hampi leaf plate door STUDIO SMEETS) uitgereikt.

Is jouw favoriet onterecht buiten de prijzen gevallen? Op de Publieksprijs kan nog gestemd worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van