Tech

Spraakgestuurd Googlen nu in Nederlands

04 november 2010 13:22 Aangepast: 29 april 2018 04:58

<p><strong>Google heeft spraakgestuurd zoeken in het Nederlands gelanceerd op Android en de iPhone. Brabants kan ie nog niet zo goed.</strong></p><p></p>

Google's Voice Search is nu ook beschikbaar in het Nederlands via de Google-apps voor Android en iPhone. Dat maakte Google Nederland donderdag bekend. Met Voice Search is het mogelijk zoekopdrachten in te spreken om te zoeken op het web of in diverse apps die spraakgestuurd zoeken ondersteunen. Voor veel grote Europese talen was de functie al beschikbaar. Van de Amerikaanse Android-gebruikers zoekt een kwart al per spraak.

Voice Search houdt rekening met onder meer accenten en leeftijden van gebruikers. Hoe meer mensen het gebruiken, hoe slimmer en nauwkeuriger het spraakzoeken werkt. Google heeft 500 Nederlandse testpersonen ingezet om zoekopdrachten in te spreken. De testpersonen bevonden zich vooral op het strand, omdat Nederlanders op straat in de stad niet bereidwillig waren een paar woordjes in een testtelefoon te spreken.
'Op straat was iedereen te druk om mee te doen. Daarom zijn we naar het strand gegaan waar mensen minder gehaast waren en wel wilden meewerken', vertelde Google's senior engineer Mike LeBeau donderdag tijdens een presentatie op het Google-kantoor in Amsterdam.

LeBeau erkent dat Voice Search nog moeite heeft met sommige accenten. 'Brabants is nog lastig. Maar de prestaties zullen verbeteren naar mate meer mensen Voice Search gebruiken.' LeBeau testte Voice Search zelf succesvol met zijn Amerikaanse accent. Hij slaagde erin woorden als bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en hottetottetentententoonstelling zonder problemen herkend te krijgen.

Uiteindelijk komt Google's Voice Search ook beschikbaar buiten de mobiele telefoon, zoals op Google's eigen besturingssysteem voor laptops, Chrome OS. Voice Search werkt niet met persoonlijke stemprofielen, zoals spraakherkenningsoftware op de computer. Spraakgestuurd zoeken herkent nog geen Nederlands accent bij gebruik van Engelse termen.

Androids spraakbediening, Voice Actions, is overigens nog niet beschikbaar in het Nederlands. Daar wordt volgens LeBeau nog aan gewerkt. Voice Actions werd in augustus gelanceerd in het Engels. Google komt binnenkort met een Translate-app voor de iPhone met spraakzoeken en text-to-speech. Voor Android is die er al.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore