Tech

Europa is nog niet klaar voor internetterrorisme

12 november 2010 15:53 Aangepast: 29 april 2018 04:27

<p><strong>De cyberdefensie van Europa kan veel beter. Dat is de uitkomst van een cyberaanval-test op de EU.</strong></p><p></p>

Op 4 november werd er een grootschalige aanval gedaan op Europese netwerken. Het doel van het onderzoek was om te zien of Europa klaar is voor een mogelijke cyberaanval.

De oefening, Cyber Europa 2010 genaamd, was succesvol in de zin dat de meeste dingen in de lucht bleven. Maar, zeggen de betrokkenen, 'we moeten in Europa nog veel leren'. Vooral de communicatie tussen verschillende landen verliep niet geheel probleemloos, verklaarde een medewerker van het ENIS, het 'European Network and Information Security Agency', tegenover ZDNET.

Het project is mede opgezet door Neelie Kroes, de Eurocommissaris die belast is met de portefeuille Digitale agenda. 'Deze oefening was een test om Europa's paraatheid tegen cyberbedreigingen te meten en een belangrijke eerste stap op weg naar meer samenwerking in de strijd tegen online bedreigingen. We willen er zo voor zorgen dat burgers en bedrijven zich veilig voelen en veilig zijn online", aldus Kroes in een verklaring.

In een beknopt rapport van de test, zegt ENIS meer tijd en middelen nodig te hebben voor een volgende test. Maar hoe serieus Europa de cyberdreiging neemt, is moeilijk te zeggen. In de Verenigde Staten krijgt een gelijksoortig project, Cyber Storm III, miljoenen. En dat terwijl het Europese project het volgens ZDNET moest doen met honderdduizend euro.

Nick Harvey, de Minister van Defensie van het Verenigd Koninkrijk, heeft gezegd zich wel zorgen te maken. Hij is bang voor een cyberaanval en gaat in de komende vier jaar ruim 650 miljoen euro investeren in de veiligheid van het land. Hoeveel Nederland investeert in cyberdefensie kon Bright helaas niet achterhalen...

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van