Tech

'Kinect bijna uitverkocht in Nederland'

10 november 2010 16:09 Aangepast: 29 april 2018 04:27

<p><strong>Microsoft Nederland zegt dat Xbox-uitbreiding Kinect na de eerste verkoopdag in Nederland al vrijwel is uitverkocht.</strong></p>

'We verwachten dat de losse Kinect na de eerste dag in veel winkels al is uitverkocht', vertelt Xbox-manager Paul Naber. Woensdag was de eerste verkoopdag van het gamesysteem, dat werkt met alleen lichaamsbeweging. De meeste webshops raakten de afgelopen weken al door hun voorraden heen op basis van voorbestellingen. De vraag naar pakketten met zowel een Xbox 360 (4GB) als Kinect (300 euro) schat Naber iets lager in, waardoor er daar nog wel exemplaren van in de winkels moeten liggen.

In Engeland stonden er rijen voor winkels en denkt Microsoft ook dat alle Kinects op dag 1 weg zijn. Microsoft leverde volgens Naber meer Kinects in Nederland dan eerst was voorzien, vanwege een hogere vraag. "We hebben ook Boeings in plaats van schepen ingezet bij het vervoer van de Kinects.'

Meer dan 20 duizend Nederlanders zijn de afgelopen weken langsgeweest in een van de vier speciale Kinect-demonstratiewinkels in drukke straten als de Kalverstraat. Daar konden ze Kinect uitproberen, maar niet aanschaffen. Bezoekers van de vestiging in de Kalverstraat zijn woensdag live op internet te zien.

Microsoft verhoogde de verwachting van het aantal verkochte Kinects onlangs van 3 naar 5 miljoen stuks voor eind 2010. Dat was vooral te danken aan een uitzending van Oprah waarin Kinect werd getest. Naber: 'Oprah-kijkers zijn wel de doelgroep van Kinect. Dit is iets voor de massa.' In Nederland zag Microsoft een enorme piek in de vraag na een aflevering van De Wereld Draait Door waarin presentator Matthijs van Nieuwkerk met het speerwerpen op de Kinect gadgetexpert Alexander Klöpping versloeg.

Intussen is ook bekend geworden dat pas eind volgend jaar de Star Wars Kinect-game verschijnt. Het spel was al te zien tijden gamebeurs E3, maar is pas voor de kerst van 2011 te koop. Je kunt een Jedi besturen met je lichaam. Kinects creative director Kudo Tsunoda noemt het Star Wars-spel tegenover de BBC 'super meeslepend'.
Een ander nog te verschijnen Kinect-spel, racegame Forza, noemt Tsunoda 'het beste racespel van de huidige generatie spelcomputers'. Over Kinects concurrent, Playstation Move, zegt hij dat de twee onvergelijkbaar zijn. 'Wij hebben full body tracking: elke subtiele beweging kunnen we omzetten in een actie op het scherm. Dat hebben de andere systemen niet.'

Kinect gebruikt overigens momenteel nog niet alle volledige mogelijkheden van de hardware, zo bleek eind juli al bij een bezoek door ondergetekende aan het Microsoft-hoofdkantoor. De gedetailleerde hittekaart van de speler wordt bijvoorbeeld in de eerste reeks games nog niet ingezet. Die spellen gebruiken een skeletvorm met ongeveer 20 punten. Gameontwikkelaars kunnen sinds kort ook programmeren rond het gebruik van het gedetailleerdere infraroodbeeld, maar op wat dat voor nieuwe toepassingen in spellen mogelijk maakt, is het nog wachten.

Hybride spellen, met zowel controller als Kinect-bewegingen, komen er uiteindelijk ook, net als spraakherkenning met meer talen. Nederlandse spraakcommando's zijn volgens Naber in de loop van volgend jaar mogelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van