Ga naar de inhoud
Tech

KPN stopt met openbare telefooncellen

<p><strong>Het einde van een tijdperk: KPN stopt met de exploitatie van openbare telefooncellen.</strong></p>

'Opa, vertel nog eens hoe dat zat met die openbare telefooncellen.' Nou, vooruit dan maar. Als je vroeger onderweg wilde bellen, maakte je gebruik van een openbare telefooncel. Alhoewel… ik maakte er eigenlijk vrijwel nooit gebruik van. Misschien een enkele keer om door te bellen dat ik later thuis kwam omdat de trein was vertraagd (ja, sommige dingen veranderen nooit), maar dat was het dan wel. Andere mensen maakten er echter wel gretig gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan studenten die geen eigen telefoon hadden.

De eerste serieuze aanval op de openbare telefooncel was de Kermit, het mobiele alternatief waarmee de PTT (tegenwoordig KPN) begin jaren negentig begon. Om daarmee te kunnen bellen moest je in de buurt zijn van een zogeheten Greenpoint – te herkennen aan de stickers met het woord Greenpoint erop. Ga maar eens kijken in de wachtruimte op station Eindhoven, daar hangt nog steeds een sticker van de dienst.

De Kermit werd daarna snel verdrongen door de echte mobiele telefoon en die heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de openbare telefooncel nu bijna helemaal uit het straatbeeld is verdwenen. En zelfs die paar overgebleven telefooncellen zijn voor KPN niet langer lucratief.

'Exploitatie van telefooncellen in de openbare ruimte is voor KPN niet renderend omdat de kosten van de exploitatie niet worden goedgemaakt door bellende klanten', stelt het telecombedrijf dat vandaag aankondigt dat het helemaal stopt met de exploitatie van openbare telefooncellen. De overgebleven telefooncellen worden in het vervolg geëxploiteerd door RBL Telecom. Die telco denkt er nog wel geld mee te kunnen verdienen, onder meer door samenwerking met een reclamebedrijf.