Tech

Ov-chipkaart hacken nog makkelijker

25 januari 2011 21:15 Aangepast: 29 april 2018 03:25

<p><strong>De ov-chipkaart was al te hacken maar met de komst van een simpel Windows-programma is dat nog makkelijker.</strong></p>

Een stukje software en een kaartlezer van 30 euro. Meer is er niet nodig om de ov-chipkaart te manipuleren zonder dat een conducteur dat merkt. Dat melden onderzoeksjournalist Brenno de Winter, computerblad PC-Active en de NOS. Door een ontwerpfout in de chipkaart is hij in een uurtje te kraken met een kaartlezer en het programma OVSaldo. Die software opent de kaart en laat je het bedrag tot 150 euro aanpassen.

Reizen gaat vervolgens zonder problemen. De poortjes op stations en in bussen en trams checken niet of het bedrag wel echt is gestort. Dat kunnen conducteurs ook niet zien. Trans Link Systems (TLS), het bedrijf achter de ov-chipkaart, kan in zijn databank wel fraude constateren. Vorig jaar is daar een man uit Leiden voor veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur. Dus het is niet verstandig de hack zelf uit te voeren.

'Trans Link Systems blijft transacties met haar detectiesystemen onderzoeken op nieuwe gevallen van fraude', reageert TLS tegenover PC Active, dat in zijn nieuwe nummer uitleg geeft over de ov-chiphack.

Zie ook de Uitlegparty uit 2009 over hack je ov-chipkaart. Het kon al langer, maar het wordt steeds simpeler en goedkoper om het te doen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van