Tech

Facebook-gebruiker? Dan maak je kans op een ‘prijs’

24 februari 2011 10:02 Aangepast: 29 april 2018 03:25

<p><strong>De gebruikers van Facebook maken kans op een Big Brother Award.</strong></p>

Bits of Freedom heeft bekendgemaakt welke privacyschenders dit jaar in aanmerking komen voor een Big Brother Award, een jaarlijkse ‘onderscheiding’ voor plannen, personen en organisaties die inbreuk maken op onze persoonlijke levenssfeer.

Misschien hoor je zelf ook wel tot de genomineerden, althans als je een Facebook-account hebt. Alle 500+ miljoen gebruikers van het sociale netwerk kregen namelijk een nominatie ‘vanwege het schenden van privacy van hun eigen vrienden’. Mochten de Facebook-gebruikers de ‘prijs’ inderdaad winnen, dan kan juryvoorzitter Karin Spaink het beeldje wellicht zelf in ontvangst nemen: zij zit zelf namelijk ook op het sociale netwerk.

Andere genomineerden zijn onder meer: Justitie-minister Ivo Opstelten (vanwege het voorstel om gescande kentekens vier weken te bewaren), Trans Link Systems en OV-bedrijven (vanwege het doorzetten van de OV-chipkaart, ondanks de vele constateringen dat de kaart onherstelbaar kapot is) en het Openbaar Ministerie (omdat zij met sleepnetacties wil achterhalen wie bepaalde online nieuwsartikelen heeft gelezen).

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een awardsgala op 9 maart in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Stemmen voor de publieksprijs kan nu al via de site van de Big Brother Awards.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore