Ga naar de inhoud
Tech

Bright Screenzine voor iPad in App Store

<p><strong>Het lange wachten is ten einde: Brights eerste iPad app is verschenen in de App Store. Gaat dat zien!</strong></p><p></p>

Op de dag dat in de VS de verkoop van de iPad 2 van start gaat, Nederland volgt 25 maart, is dan eindelijk Bright Screenzine verschenen, onze eerste app voor de iPad waar we apetrots op zijn. De uitgave is speciaal ontwikkeld voor Apple's populaire tabletcomputer. Ook de inhoud is origineel en komt niet voor in het tweemaandelijkse Bright Magazine of op de deze site.

De eerste editie van Bright Screenzine bevat onder meer een interview met Piet Hein Eek, een kort verhaal van Walter van den Berg, een live infographic en de 90 minuten durende documentaire Objectified van filmmaker Gay Hustwit met onder andere Jonathan Ive van Apple, Dieter Rams, Marc Newson en Hella Jongerius. Bright Screenzine is in de Nederlandse en Belgische App Store verkrijgbaar voor 3,99 euro. (NB: Bright Magazine kost 5,50.)

Onze ambitie was om een digitaal magazine te maken dat meer is dan een PDF met pageturn-effecten. We willen de pracht van print op een scherm evenaren, de haast van websites ontstijgen en de multimediale capaciteiten van deze tabletcomputer inzetten. Als 2010 op de iPad het jaar van de 'pdf magazines' was, dan wordt 2011 het jaar van nieuwe formats zoals een screenzine.

'We geloven in de mogelijkheden van de iPad, maar dan niet als vervanging voor die dingen die we via andere media al doen. De iPad app heeft zijn eigen karakter en biedt nieuwe mogelijkheden, voor ons, maar natuurlijk ook voor adverteerders. In de fase waarin we nu zitten proberen we deze te ontdekken. Ik geloof dat we daar met Bright Screenzine optimaal gebruik van maken', zegt Leo Schaap, uitgever van Bright.

De realisatie van de Bright Screenzine app, naar een ontwerp van Bright artdirector Jonathan Looman en Luis Mendo, is verzorgd door Twin Media uit Culemborg. Directeur Eduard van 't Ende: 'De markt verandert snel. Creatieve communicatie wordt anders ingezet. Digitalisering heeft een vlucht genomen. Om ons totaalpakket van diensten aan te blijven bieden concentreren wij ons nu ook op de ontwikkeling van digitale tijdschriften voor de iPad. Bright Screenzine laat zien welke kant het op kan gaan.'

Voor de oplettende lezer die zich afvraagt waarom we spreken van 'eerste iPad app': er volgt spoedig nog een app. We bouwen onze gratis iPhone app momenteel om tot een universal app die zowel op de iPhone, iPod Touch als de iPad werkt en die alleen op de iPad nog een nieuwe uitgave zal herbergen genaamd Bright Weekly. Daarover spoedig meer. Maandag volgt ook nog een 'making of' verhaal over Bright Screenzine. Want het is een hele reis geweest.