Ga naar de inhoud
Bright

IBM bouwt 's werelds kleinste computer

De processors zijn kleiner dan een zoutkorrel, op deze foto staan er 68.

IBM werkt aan een ultrakleine computer van 1 millimeter bij 1 millimeter. De apparaatjes moeten onder meer namaakproducten gaan detecteren.

De nieuwe computer is even krachtig als een x86-chip uit 1990. Dat betekent dat het theoretisch mogelijk is om Doom te spelen met de minicomputer, meldt The Verge. De computer beschikt over een processor met enkele honderdduizenden transistors, geheugen, een kleine zonnecel voor de energievoorziening en een ledlampje.

De minicomputer is volgens IBM kleiner dan een zoutkorrel en zal minder dan 0,10 euro kosten om te produceren. Het bedrijf denkt dat de nieuwe minicomputer binnen enkele jaren onder meer zal worden toegepast in luxe merkproducten en -apparaten.

Blockchain

In combinatie met de blockchain-technologie zouden de kleine computers ('crypto-anchors') er volgens IBM voor kunnen zorgen dat het makkelijker wordt om namaak op te sporen.

Door een product te voorzien van een mini-computer en door die mini-computer te registreren kan op elk moment worden vastgesteld dat het betreffende product echt afkomstig is uit een bepaalde fabriek, zo is het idee.

Bron: Bright
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl