Tech

De (on)draaglijke lichtheid van design

15 maart 2011 12:53 Aangepast: 29 april 2018 02:54

<p><strong>De Belg Peter Donders verlegt de limieten van carbon-toepassingen. </strong></p><p></p>

De C-Bench bevat 320 meter carbonfiber die in stroken rond een mal wordt gewikkeld. Het resultaat is niet alleen een fraai en stevig meubel. De door Peter Donders ontwikkelde productietechniek is uniek, want het laat toe om identieke versies te maken. Tegelijk worden de materiaaleigenschappen van carbon extra in de verf gezet: uiterst stevig, flexibel en licht. De drie meter lange C-Bench weegt slechts zes kilo.

Het procédé om carbon met behulp van mallen tot een stevige constructie te wikkelen is de ware innovatie die leidt tot identieke producten. Toch past Donders ervoor om een serieproductie op te zetten, want de kosten zijn niet gering.

Donders die zijn producten onder het label Morphs uitbrengt, maakt internationaal furore met zijn C-Bench en de kleinere C-stone, maar houdt het bij gelimiteerde oplages. De bank heeft bijvoorbeeld een oplage van slechts tien stuks en heeft een prijskaartje van zo'n 25 duizend euro.

Deze hoogtechnologische bank mag daarom eerder beschouwd worden als een kunststuk, dan dat het als gestilleerd gebruiksobject door het leven zal gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van