Ga naar de inhoud
Tech

Nederlanders ruilen analoog in voor digitaal

<p><strong>Meer dan de helft van de vaste telefoon- en kabeltelevisie-aansluitingen in Nederland is inmiddels digitaal.</strong></p> <p></p>

Vorig jaar belde 50,8 procent van de Nederlanders met een vaste telefoon via een digitale lijn. En 55 procent van de huishoudens die via de kabel televisie kijken, heeft digitale tv, zo constateert de telecomwaakhond OPTA in de deze week uitgebrachte marktmonitor.

Het totale percentage digitale kijkers ligt overigens nog hoger omdat alle alternatieven voor de analoge kabel ook digitaal zijn. Denk aan IPTV, tv via de satelliet en Digitenne. Bijna tweederde van de Nederlandse tv-kijkers kijkt dus digitaal, terwijl nog maar één op de drie huishoudens alleen analoge kabel-tv heeft.

Meer cijfertjes: we belden vorig jaar voor het eerst meer via de mobiel dan via een vaste lijn, 11,3 miljard belminuten (mobiel) versus 11,2 miljard minuten vast. Bellen via een vaste lijn doen we steeds minder. Vorig jaar daalde het aantal belminuten via de vaste telefoon met 6 procent. Opmerkelijk genoeg wordt deze daling niet gecompenseerd door een even grote toename van het aantal mobiele belminuten. We bellen gewoon minder, 2 procent minder dan het jaar daarvoor.

Wat we wel meer doen, is mobiel internetten (duh!), zo blijkt uit de OPTA-marktmonitor. Het totale dataverbruik is met 3,2 petabyte in de eerste zes maanden van 2010 verachtvoudigd ten opzichte van het eerste half jaar in 2008.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl