Tech

Gratis een maaltijd bij elkaar grazen

28 april 2011 12:36 Aangepast: 29 april 2018 02:23

<p><strong>Boskoi wijst je via je smartphone op gratis eetbare ingrediënten in de stad.</strong></p><p></p>

In de stad groeien allerlei eetbare gewassen. Wortels, appels, noten, ginkgo en ook vlees, in de vorm van slakken bijvoorbeeld. De Android app Boskoi verzamelt deze vondsten zodat je een complete maaltijd bij elkaar kan grazen. Boskoi is naast een gecrouwdsourcede database ook organisator van expedities met een aansluitend diner.

De database is gebaseerd op de open-sourcesoftware Ushahidi die verzamelingen in beeld brengt door middel van interactieve plattegronden. Ushahidi was ooit zeer nuttig om in gevaarlijke gebieden in Afrika de gevonden lijken in kaart te brengen. Lekker.

Volgens Boskoi is de (eetbare) biodiversiteit in Amsterdam groter dan 200 soorten, terwijl de gehele Fevopolder achterblijft met minder dan 120 soorten. Om die biodiversiteit zo te houden wordt je geacht niet de hele oogst mee te nemen, maar een handje vol. Door invasieve soorten zoals bepaalde krabbetjes wel weg te halen, doe je zelfs goed werk.

Boskoi komt van het Griekse woord voor grazen. Dat refereert op zijn beurt naar de oorspronkelijke mens, die als jager en grazer in zijn levensbehoefte voorzag. En van die kennis en vaardigheden zijn we behoorlijk vervreemd geraakt. Op de Pecha Kucha night in Amsterdam gisteravond presenteerde Cocky Eek Boskoi. Boskoi is een van de twintig projecten van Farming the City dat te zien is in Arcam. Zelf meedoen is het gemakkelijkst door je eigen vondsten te uploaden in de Android app. Dan kan het digitale kruisbestuiven beginnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van